Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
canva/monica-photo

Cukier waniliowy jest popularnym dodatkiem do deserów nadającym im przyjemny posmak i aromat. Kupowany w sklepie produkt często jednak jest produktem z niewielką ilością prawdziwej wanilii. Dodatkowo domowa wersja jest znacznie tańsza. Dlatego warto przygotować słodką przyprawę samodzielnie. Wystarczą zaledwie dwa składniki i 5 minut. Spróbujecie?

Cukier waniliowy można przygotować dosłownie w chwilę. Ma on naprawdę wiele zastosowań i warto mieć go w swojej kuchni. W przeciwieństwie do dostępnych w sklepach produktów będzie bardziej aromatyczny i pozbawiony dodatków, a także o wiele tańszy.

Nic nie stoi na przeszkodzie, cukier o przyjemnym zapachu dodać do sernika czy naleśników. Dzięki niemu smakołyku nabiorą pięknego zapachu. Przy okazji dostarczymy sobie cennych składników, które wspomogą pracę serca, zadziałają przeciwzapalnie czy wspomogą nasz organizm w redukcji masy. Wystarczy zwykły cukier kryształ i kupiona w sklepie laska wanilii.

Przepis na domowy cukier waniliowy

Składniki:

  • 250 g cukru białego lub brązowego

  • 3 laski wanilii

Przygotowanie:

Laski wanilii wyjmujemy z opakowania i nacinamy ją wzdłuż przy pomocy cienkiego nożyka. Staramy się nie przeciąć wanilii „na wylot". Rozchylamy obie części, a następnie tępą stroną noża wyjmujemy znajdujące się w środku nasiona.

Do czystego słoika wsypujemy cukier. Dodajemy do niego nasiona wanilii. Wydrążone laski wanilii możemy pokroić na mniejsze kawałki lub w całości umieścić w cukrze. Składniki mieszamy ze sobą, a następnie zakręcamy naczynie.

Energicznie nim potrząsamy. Odstawiamy je na około dwa tygodnie, by cukier nabrał smaku. Przez pierwsze 2-3 dni warto zdejmować nakrętkę i mieszać cukier z wanilią. Aromat się wtedy dobrze rozprowadzi w całej objętości.

Wskazówki:

  • Cukier można dodać do deserów już po 3 dniach od przygotowania. Jednak pełnię smaku uzyska właśnie po 14 dniach.

  • Użyty do przygotowania przyprawy cukier nie może być całkiem sypki. Wtedy wchłonie wilgoć z lasek wanilii i nasion. Będzie mógł zatem tworzyć nieestetyczne bryłki.

  • Zmiana koloru podczas przygotowania przyprawy jest zjawiskiem naturalnym. Jeżeli cukier stanie się kremowy czy nieco szary nie ma powodu do niepokoju — nadal można go używać.

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
Laski wanilii również warto dodać do cukru

Źródło zdjęcia: canva/ PicturePartners Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn, aniagotuje