Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2025 13:28

Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha

Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Uwielbiam ciasto drożdżowe z kruszonką. Odkąd zaczęłam piec je tak, jak moja babcia, robię od razu dwie keksówki. Ciasto rozpływa się w ustach i jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Moja rodzina je uwielbia. Ciasto drożdżowe na Wielkanoc zwykle wysycha już po 2 dniach. Dzięki małej zmianie w przepisie wypieki są miękkie i wilgotne przez cały czas.

Nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnych wypieków, zwłaszcza domowego, puszystego sernika i ciasta drożdżowego. Przepis na ciasto z kruszonką mam od swojej babci. Zmieniła ona nieco recepturę i dzięki niej świąteczny drożdżowiec zawsze wychodzi mięciutki, wilgotny i nie wysycha.

Ciasto drożdżowe na Wielkanoc przepisu babci robię praktycznie tak samo, jak z tradycyjnej receptury. Dodaję jednak dwa składniki, dzięki którym świąteczne wypieki są jeszcze lepsze. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Lepiej od razu zrób dwie blaszki. 

Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha
Fot. Canva

Przepis na miękkie i wilgotne ciasto drożdżowe

Przygotowanie ciasta drożdżowego zawsze zaczynamy od rozczynu. Drożdże pięknie urosną, gdy dodamy do nich cukier, mąkę i ciepłe mleko. Mleko nie może być ani zimne, ani za gorące. Wtedy drożdże nie ruszą, a rozczyn nie urośnie. Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je więc z lodówki przed przygotowywaniem deseru.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na rozczyn: 

  • 40 g świeżych drożdży
  • 220 ml ciepłego, lecz nie gorącego mleka
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 200 g twarogu
  • 100 g cukru
  • jajko

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g białego cukru

Jak zrobić ciasto drożdżowe, które nie wysycha?

Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i przełóż do miseczki. Dodaj cukier, mąkę i wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. 

Przygotuj ciasto: przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, całym jajkiem i serkiem homogenizowanym. Dodaj rozczyn, dokładnie wyrób, a następnie przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha
Fot. Canva

W tym czasie przygotuj kruszonkę: zimne masło wymieszaj dłonią z mąką i cukrem. Ciasto musi być jednolite. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Gdy ciasto ładnie wyrosło, włącz piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj dokładnie z ciastem drożdżowym.

Masę przełóż do keksówki. Na wierzch pokrusz ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto drożdżowe możesz dodatkowo udekorować domowym lukrem.

Na Wielkanoc polecamy również puszystą babkę. Rodzina będzie zachwycona!

Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha