Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką

Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką

Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką
canva/Ben Donath

Domowy chleb jest najlepszy. Co jednak jeśli nie mamy piekarnika? Okazuje się, że wystarczy patelnia i trochę czasu, by samodzielnie przygotować pyszne pieczywo. Składniki nie są wyszukane, a receptura dziecinnie prosta. Każdy sobie poradzi, a wizyta w piekarni już nie będzie konieczna.

Macie ochotę na smaczny domowy chleb, a do piekarni daleko? Smaczny i lekki wypiek zrobicie nawet bez piekarnika. Zaskakująco prosty sposób na przyrządzenie bochenka na patelni z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przepis na świetny chleb z patelni

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 10 g cukru

  • 7 g soli

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Jak zrobić chleb z patelni? Proste pieczywo przygotujecie bez włączania piekarnika

Do dużej miski wlewamy wodę w temperaturze około 40 st. C. Rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy drożdże i dokładnie je rozprowadzamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wsypujemy sól oraz przesianą przez sito mąkę.

Dokładnie łączymy składniki drewnianą łyżką. Wyrabiamy dłonią, w trakcie dodając 2 łyżki oleju rzepakowego. Gotowe ciasto na chleb ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno ładnie wyrosnąć.

Ponownie je zagniatamy i dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na patelni tak, by utworzyć okrąg (ostatnia kulka powinna trafić na środek). Przykrywamy naczynie i czekamy kolejne 20 minut.

Gdy masa wypełni patelnię, naczynie przykrywamy i ustawiamy na niewielkim ogniu. Trzymamy tak przez kwadrans. Następnie obracamy chleb przy pomocy talerza i podgrzewamy jeszcze 8 minut z drugiej strony. Zrumieniony chleb studzimy i podajemy z ziołową oliwą. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne domowe wypieki. Polecamy prosty chlebek bananowy. Będzie idealny na słodkie śniadanie. Być może skuszą was też lekkie bułki poznańskie.

Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką
canva/hakinci

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Przepisy od Olgi/YouTube