Przepis na kotlety mielone z kurkami. Moja rodzina je uwielbia
Co może być lepszego od kotletów mielonych? Kotlety mielone z kurkami. Ania Zyśk ma dla nas przepis na to, jak wzbogacić tradycyjne danie o uwielbiane grzyby.
Kotlety mielone z kurkami
Kurki to sezonowe grzyby o delikatnym, ale umamicznym smaku. Świetnie komponują się one z mięsem mielonym. Podbijają mięsny aromat, ale nienachalnie, a przy tym dodają grzybowego smaku, za którym większość z nas szaleje. Przepis na takie kotlety pokazuje Ania Zyśk, autorka profilu kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie.
Składniki:
- 1 cebula
- 150 g kurek
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- suszony tymianek
- pół szklanki bułki tartej
- masło do smażenia cebuli i kurek
- olej do smażenia kotletów
Jak zrobić kotlety z kurkami
Krok 1. Drobno posiekaj cebulę i oczyszczone kurki, a następnie podsmaż je na oleju i dodaj do mięsa mielonego.

Krok 2. Dodaj pozostałe składniki oraz pół szklanki wody i wyrób na kleistą masę.

Kurki w kotletach mielonych
Krok 4. Z masy uformuj kotlety i obtocz w bułce

Krok 5. Smaż na rozgrzanym oleju aż będą złociste z obu stron, obracając tylko raz

Źródło: Smakosze.pl