Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
canva/iaroshenko

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez tarcia warzyw? Oczywiście, że tak. Wystarczy skorzystać z ugotowanych wcześniej ziemniaków, połączyć je z pozostałymi składnikami i usmażyć. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca smakiem. Koniecznie spróbujcie.

Placki z ugotowanych ziemniaków są doskonałym pomysłem na szybkie i smaczne danie wykorzystujące produkty pozostałe z poprzedniego obiadu. Jeżeli lubicie smak ziemniaczanego rarytasu, a niekoniecznie przepadacie za ścieraniem warzyw, ten sposób ich przyrządzania z pewnością wam się spodoba.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia warzyw

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 4 łyżki posiekanej zieleniny np. koperku lub natki pietruszki (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia warzyw?

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy je. Oczywiście możemy wykorzystać również już ugotowane ziemniaki, które pozostały nam po obiedzie. Warzywa rozdrabniamy przy pomocy praski na gładkie purée. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej.

Wrzucamy rozdrobnioną cebulę, a następnie smażymy ją do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków, po czym wsypujemy mąkę oraz zieleninę, jeśli jej używamy. Wbijamy jajo lub dodajemy kleik z siemienia lnianego. Całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Masę mieszamy, a następnie łyżką przenosimy na dobrze rozgrzany olej, formując niezbyt duże placki. Placki z ugotowanych ziemniaków smażymy po kilka minut z każdej strony. Gdy się zrumienią, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami.

Placki ziemniaczane bez tarcia warzyw z powodzeniem sprawdzą się jako baza do węgierskiego gulaszu. Jeżeli wolicie je przygotować z surowych bulw, ten artykuł zawiera wskazówki, które pomogą wam je sprawnie rozdrobnić.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta