Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę aksamitną zupę dostałem od babci. Robię ją co kilka dni, rodzinie zawsze mało
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.01.2024 16:26

Przepis na tę aksamitną zupę dostałem od babci. Robię ją co kilka dni, rodzinie zawsze mało

Przepis na tę aksamitną zupę dostałem od babci. Robię ją co kilka dni, rodzinie zawsze mało
youtube.com/@nowesmaczneprzepisy7718

Ta szybka i tania zupa idealnie rozgrzewa w zimowe dni. Spodoba się także wegetarianom, gdyż nie zawiera mięsa. Jest w niej za to sporo warzyw, które sprzyjają diecie i dobremu funkcjonowaniu organizmu. Jej ugotowanie zajmuje kilka chwil.

Zupy na chłody

Doskonale wiadomo, że jarzyny to podstawa zdrowej diety. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że jedną z najlepszych ich postaci są właśnie zupy. Warzywa jedzone na surowo nie są tak łatwo strawne (patrzę na ciebie, ziemniaku!), zaś kiedy jemy je w ugotowanej postaci, często z wodą z gotowania wylewamy mnóstwo składników odżywczych.

Zupy pomagają zaś zachować wszystkie dobrodziejstwa warzyw, nawet te, które zostają w wodzie. Nie wahajmy się więc eksperymentować z zupami jarzynowymi, zwłaszcza w porze jesienno-zimowej. Ich rozgrzewająca moc natychmiast stawia na nogi. W końcu przepis z babcinego notatnika musi działać.

Przepis na tę aksamitną zupę dostałem od babci. Robię ją co kilka dni, rodzinie zawsze mało
youtube.com/@nowesmaczneprzepisy7718

Szybka zupa jarzynowa

Ten przepis na szybką i prostą zupę jarzynową można potraktować jako bazę do eksperymentów. Zdjęcia zaczerpnęliśmy z kulinarnego kanału Nowe smaczne przepisy, który wzbogaca kompozycję także o pieczarki. Warto spróbować.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • Opcjonalnie: 0,2 kg pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pęczek koperku
  • 100 g tartej mozzarelli
  • Sól, pieprz, odrobina oliwy do smażenia

Przygotowujemy rozgrzewającą zupę jarzynową

Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę. Jeśli używamy pieczarek, dodajemy je także, pokrojone w plastry. 

Kiedy składniki są już przesmażone, zalewamy je wodą (ok. 1,5-2 litry). Pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotujemy niemal do miękkości. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. 

Do garnka wsypujemy startą mozzarellę (można pominąć ten element, jeśli zupa ma być dietetyczna). Wyłączamy palnik pod garnkiem, dorzucamy posiekany koperek i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu można podawać zupę. Odgrzewana będzie dobra również na drugi dzień.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłą surówkę według Tomasza Strzelczyka i szybką zapiekankę ziemniaczaną.

Przepis na tę aksamitną zupę dostałem od babci. Robię ją co kilka dni, rodzinie zawsze mało
youtube.com/@nowesmaczneprzepisy7718