Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Rozgrzewa i syci lepiej niż krupnik
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.01.2024 11:40

Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Rozgrzewa i syci lepiej niż krupnik

Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Rozgrzewa i syci lepiej niż krupnik
youtube.com/@przepisyjoli

Czym byłaby polska kuchnia bez ziemniaka? W tym przepisie gra on pierwsze skrzypce, a efektem jest sycąca i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimę.

Zupa ziemniaczana

W dzisiejszej kuchni obowiązuje przekonanie, że warzyw nigdy za dużo. I słusznie, ale jest jedno zastrzeżenie. Często bowiem gotujemy warzywa, a potem wylewamy wodę po gotowaniu. Razem z nią wytracamy wiele właściwości roślinnych przysmaków.

Rozwiązaniem tego problemu są oczywiście zupy. Te proste jednogarnkowe pyszności pozwalają nam oszczędzić w garnku wszelkich jarzynowych dobrodziejstw.

Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Rozgrzewa i syci lepiej niż krupnik
fot. youtube.com/@PrzepisyJoli

Przepis na kartoflankę

Zupę ziemniaczaną można nazywać inaczej kartoflanką. Podobny przepis pokazała na swoim youtube'owym kanale Jola Caputa. To od niej zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, choć w jej wykonaniu dodana jest jeszcze podsmażona razem z cebulą kiełbasa. Nasz przepis jest wegetariański.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawałek selera
  • 3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 50-60 ml śmietany 30%
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Przyprawy sypkie: po łyżeczce kurkumy i majeranku
  • Małe pęczki koperku i natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Olej i masło do smażenia

Przygotowanie kartoflanki (zupy ziemniaczanej)

W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i masło. Podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę. Do wersji mięsnej dodajemy w tym momencie pokrojoną w kostkę kiełbasę lub surowy boczek.

Dodajemy pokrojone w drobną kostkę selera, marchewkę i pietruszkę. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, czosnek oraz przyprawy i zalewamy wodą.

Przyprawiamy łyżeczką soli i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy jeszcze raz do smaku i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze minutę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i koperek i podajemy.

Warto wypróbować także ten przepis na prostą zupę.

Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Rozgrzewa i syci lepiej niż krupnik
fot. youtube.com/@PrzepisyJoli