Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę zupę poznałem na wakacjach. Jest tak dobra, że teraz zajadam ją non stop
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.08.2024 21:00

Przepis na tę zupę poznałem na wakacjach. Jest tak dobra, że teraz zajadam ją non stop

Przepis na tę zupę poznałem na wakacjach. Jest tak dobra, że teraz zajadam ją non stop
Canva/@membio

Zapomnij o ogórkowej i pomidorowej. Poniżej znajdziesz przepis na zupę, jakiej nigdy wcześniej nie jadłaś. Recepturę zdobyłem podczas wakacji i to najlepsza pamiątka, jaką z nich przywiozłem. Poniżej zdradzam wszystkie szczegóły.

Zupa, którą mogę jeść codziennie

Smak tej pysznej zupy poznałem w zeszłym roku na wakacjach w Portugalii. Jest tak dobra, że nie po prostu musiałem odtworzyć ją w domu. Aromatyczna i pełna smaku, po prostu zachwyca. 

W zupie znajdziesz ziemniaki, kiełbasę i jarmuż. Ten ostatni dostarcza do organizmu mnóstwo wartościowej witaminy C. W oryginalnym przepisie używa się kiełbasy chorizo (którą możesz obecnie dostać nawet w Biedronce), ale nada się też inny aromatyczny i dobrze doprawiony rodzaj.

Przepis na tę zupę poznałem na wakacjach. Jest tak dobra, że teraz zajadam ją non stop
Canva/@Piotr Krzesła

Co będzie ci potrzebne?

Potrzebujesz tylko kilka składników, aby przyrządzić tę pyszną zupę. Zerknij na listę poniżej i sprawdź, czy masz wszystko. Nie przegap żadnego produktu. 

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 10 g masła
  • 300 g ziemniaków
  • 2,5 l rosołu
  • 100 g jarmużu
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • oliwa

Przepis na zupę

Zacznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Następnie w dużym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim warzywo. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku

Wlej odrobinę oliwy. Z pora usuń zieloną część, a białą drobno posiekaj i włóż do garnka. Duś przez około 3 minuty

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Wsyp je do garnka z cebulą i czosnkiem, a całość zalej rosołem. Doprowadź do zagotowania. Następnie dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj do momentu, aż ziemniaki zmiękną

Liście jarmużu umyj, a następnie drobno posiekaj i wrzuć do zupy. Gotuj przez 10 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy

Kiełbaskę chorizo obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż ją na patelni, a następnie razem z wytopionym tłuszczem dodaj ją do zupy. Gotuj przez chwilę i gotowe. Sprawdź co zrobić z pestkami od wiśni oraz poznaj niezawodny sposób na szczury.

Przepis na tę zupę poznałem na wakacjach. Jest tak dobra, że teraz zajadam ją non stop
Canva/@Eva Bronzini