Przesmaż z cebulą i dodaj do pomidorowej. Bosko podkręci smak
Jak ugotować dobrą pomidorową – to pytanie, które przynajmniej raz zadał sobie każdy, kto gotuje. Nam udało się znaleźć na nie odpowiedź. Sposób na doskonałą pomidorówkę prezentujemy w tym przepisie. Dzięki wskazówkom ugotujesz wyrazistą i pełną smaku zupę.
Klasyczna zupa pomidorowa inaczej
Zupa pomidorowa to obok rosołu jedna z najpopularniejszych zup. Niektórzy twierdzą, że ta pierwsza nie powstałaby bez tej drugiej. Nie nam jednak osądzać, jak zostaje wykorzystany rosół z niedzielnego obiadu. Choć zupę z pomidorami znają wszyscy, nie każdy zdaje sobie sprawę, że może smakować jeszcze lepiej. Aby tak było, zupę należy przygotować ją nieco inaczej.
Zamiast świeżych pomidorów postaw na przecier pomidorowy lub passatę. Podstawowy składnik należy przesmażyć z drobno posiekaną cebulą. Dzięki temu danie zyska idealną konsystencję, aromat oraz smak. Pozostałe szczegóły poznasz z treści przepisu umieszczonego poniżej.

Zupa pomidorowa z przecieru i kilku dodatków
Cebula i przecier pomidorowy to składniki, które zagwarantuję zupie pomidorowej smak oraz konsystencję. Bulion, przyprawy oraz kilka dodatków są jednak niezbędne. O tym, co dokładnie będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Trzymaj się
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liści laurowy
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml śmietany 30%
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa
- pieprz
- sól

Przepis na zupę pomidorową z przecieru
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj warzywo i zeszklij je. Wsyp posiekany czosnek i podsmaż go chwilę. Następnie przelej przecier pomidorowy i wymieszaj składniki. Po trzech minutach gotowania i intensywnego mieszania wlej bulion.
Całość dopraw liśćmi laurowymi, tymiankiem, cukrem, pieprzem, i solą. Wymieszaj, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 20 minut. Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki. Zupę pomidorową podawaj z makaronem lub ryżem.
Niedawno polecaliśmy sposób na przygotowanie smacznego kalafiora oraz przepis na gołąbki w sosie.
