Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek

Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek

Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek
canva/wawritto

Dobry farsz do pierogów ruskich charakteryzuje odpowiedni dobór składników. Kluczowe jest użycie ziemniaków i twarogu w proporcjach 1:1 oraz dodanie sporej ilości aromatycznej smażonej cebulki. Koniecznie spróbujcie — doświadczone kucharki nie mogą się przecież mylić.

Prosty i pełen smaku farsz na pierogi ruskie przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, taką samą ilość rozdrobnionego sera białego i sporo smażonej cebuli. Odpowiednio doprawione i zamknięte w delikatnym cieście nadzienie będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?

Przepis na doskonały farsz na pierogi ruskie

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków

  • 60 dag półtłustego twarogu lub miękkiego tofu naturalnego

  • 1 duża cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić znakomity farsz do pierogów ruskich?

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. W tym celu obieramy je, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do osolonego wrzątku. Po 10-15 minutach powinny być miękkie. Najlepiej sprawdzać ich stan widelcem — rozdrobnione warzywa będą gotowe szybciej.

Ziemniaki odcedzamy i lekko studzimy. Jeszcze ciepłe ugniatamy na purée przy pomocy tłuczka. Ser przenosimy do miski i kruszymy go dłońmi lub rozgniatamy widelcem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo i również je studzimy. Do sera wrzucamy chłodne ziemniaki i cebulę. Mieszamy, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz do pierogów ruskich jest gotowy.

Wskazówka: jeśli decydujecie się na wersję wegańską z naturalnym tofu, starannie je odsączcie po wyjęciu z opakowania. Im więcej wody usuniecie, tym łatwiej będzie uzyskać odpowiednią konsystencję farszu.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na pierogi. Spróbujecie koniecznie słodkiej wersji z jabłkami i cynamonem. Polecamy także małopolski przysmak, czyli pierogi z serem żółtym.

Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek
canva/nndrln

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: