Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Produkty > Rosną w Polsce na potęgę. Zwalczają reumatyzm i czyszczą jelita jak miotełka
Emil  Marcula
Emil Marcula 30.06.2025 08:30

Rosną w Polsce na potęgę. Zwalczają reumatyzm i czyszczą jelita jak miotełka

Rosną w Polsce na potęgę. Zwalczają reumatyzm i czyszczą jelita jak miotełka
Fot. Canva

Czerwona porzeczka to niepozorny owoc, którego właściwości zdrowotne mogą zaskoczyć.  Działa przeciwzapalnie, wspiera walkę z reumatyzmem oraz skutecznie oczyszcza jelita. Bogata także w witaminy, błonnik oraz antyoksydanty. Warto dodać ją do swojej diety, zanim sezon się skończy.

Naturalna tarcza na stawy i reumatyzm

Czerwona porzeczka to owoc powszechnie uprawiany w Polsce, posiadający duże właściwości zdrowotne. W 100 gramów owoców zawiera zaledwie 30-60 kcal, ale aż:

  • witaminę C (około 45mg) - silny przeciwutleniacz, wspomagający syntezę kolagenu i zwalczanie wolnych rodników, dodatkowo zwiększający odporność.
  • witaminę A — wspierającą wzrok i skórę
  • witaminę K — ważna dla mocnych kości i wydalania wapnia 
  • witaminy z grupy B (B1, B3, B5) - wspierające układ nerwowy i krążenie, mogą niwelować migreny
  • wapń, żelazo, magnez, potas – mineralna baza, szczególnie istotna przy anemii czy nadciśnieniu.

Czerwona porzeczka może być cennym wsparciem w walce z reumatyzmem w Twojej diecie. Zawiera antocyjany i flawonoidy, które pomagają hamować stany zapalne, łagodzić obrzęki i wspierać regenerację tkanek stawowych. To smaczne wzmocnienie stawów bez sięgania od razu po silne leki.

Rosną w Polsce na potęgę. Zwalczają reumatyzm i czyszczą jelita jak miotełka
Fot. Canva

Jelita pod ochroną – naturalne oczyszczenie organizmu

Dzięki swojej wysokiej zawartości błonnika, działa jak naturalna „miotła” do jelit. Pomaga usuwać złogi, toksyny i resztki pokarmowe. Jej regularne spożywanie wspiera florę bakteryjną i zapobiega zaparciom.

Pomagają również obniżać poziom złego cholesterolu, wspierają serce i korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz włosów. To jeden z tych owoców, które działają kompleksowo – od jelit po układ krążenia.

Nie przegap lata z czerwoną porzeczką

Można ją wprowadzić do swojej diety na kilka prostych sposobów. Warto jeść na świeżo jako przekąskę, dodatek do jogurtu, owsianki czy sałatki. Świetnie sprawdza się też w formie soków czy lekkich deserów. Można też mrozić, by korzystać z jej właściwości także po sezonie.

Szczególnie polecana jest osobom po 40. roku życia, które chcą zadbać o zdrowe stawy, prawidłowe trawienie, ciśnienie i poziom cholesterolu. To naturalne i smaczne wsparcie dla organizmu. Nie czekaj, aż sezon się skończy – sięgnij po czerwoną porzeczkę!

Sprawdź zaskakujący pomysł na pyszne ciasto owocowe oraz jak smakują naleśniki po chorwacku.

Rosną w Polsce na potęgę. Zwalczają reumatyzm i czyszczą jelita jak miotełka
Fot. Canva