Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wyrzucasz obierki po ziemniakach? Nigdy tak nie rób. Ewa Wachowicz zdradziła jak je wykorzystać

Wyrzucasz obierki po ziemniakach? Nigdy tak nie rób. Ewa Wachowicz zdradziła jak je wykorzystać

Wyrzucasz obierki po ziemniakach? Nigdy tak nie rób. Ewa Wachowicz zdradziła jak je wykorzystać
canva/icetocker; TRICOLORS/East News

Rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz zaskoczy was niesamowitym aromatem. Podpieczone skórki warzywa nadają zupie ciekawego smaku i sprawiają, że staje się ona niezwykle pożywna. Przygotowanie jest tak proste, że trzeba spróbować.

Obierki ziemniaczane zazwyczaj trafiają do kosza. Ewa Wachowicz wykorzystuje je do urozmaicenia smaku domowego rosołu bez mięsa. Podpieczone w piekarniku fragmenty łupiny wrzuca pod koniec gotowania, wydobywając z nich tym samym maksimum smaku. Warto przetestować ten patent.

Przepis na rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • obierki z ziemniaków o łącznej masie 500-600 g

  • 2 średnie marchewki

  • pół niedużego selera

  • 1 spora cebula

  • 1 większy ząbek czosnku

  • natka pietruszki

  • lubczyk

  • suszone zioła (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie rosołu z obierek Ewy Wachowicz jest bardzo proste.

Umyte obierki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i skrapiamy oliwą z oliwek. Zapiekamy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Warzywa korzeniowe oraz cebulę obieramy, kroimy je na kawałki i przenosimy do większego garnka.

Wrzucamy czosnek oraz kilka gałązek natki pietruszki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 60 minut, po czym wyjmujemy jarzyny.

Wkładamy obierki i gałązkę lubczyku. Podgrzewamy jeszcze przez 20 minut, po czym odcedzamy i doprawiamy wedle uznania, dodając sól, pieprz i ewentualnie suszone zioła. Rosół z obierek Ewy Wachowicz można podać z ulubionymi kluskami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Sprawdźcie koniecznie jak przyrządzić ten królewski — jest idealny na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Godna uwagi jest też bezmięsna wersja, w której znalazły się m.in. aromatyczne grzyby i kapustka pekińska.

Wyrzucasz obierki po ziemniakach? Nigdy tak nie rób. Ewa Wachowicz zdradziła jak je wykorzystać
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz