Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.05.2024 16:20

Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie

Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie
fot. youtube.com/obiaddlataty

Niezwykłe połączenie sernika z ciastem kakaowym, potocznie zwanym murzynkiem, ma mieć swoje korzenie w latach 80. ubiegłego wieku. W dalszym ciągu stanowi jednak atrakcyjny deser, który z tym przepisem na pewno wyjdzie doskonały.

Sernik Izaura

Niestety, nie jesteśmy w stanie dociec, skąd intrygująca nazwa sernika Izaura. Być może była kiedyś cukiernia o tej nazwie, i choć sam lokal odszedłby w niepamięć, nazwa jego wyrobu przetrwała? Przyjmujemy więc hipotezę, że nazwa wiąże się bezpośrednio z „Niewolnicą Isaurą”, brazylijskim przebojem wśród telenoweli, na którego punkcie polscy widzowie oszaleli w połowie lat 80.

Ciasto to chwalone jest za prostotę. Tamta dekada to czas kartek na wiele produktów, a ciasta, dziś banalne w przygotowaniu, były wtedy wyzwaniem w pewnym sensie logistycznym: wiązały się ze zgromadzeniem cukru i masła, dwóch reglamentowanych produktów, w jednym miejscu z jeszcze kilkoma innymi.

Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie
fot. youtube.com/obiaddlataty

Sernik z lat 80.

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obiad dla taty. Zarówno jego autorzy, jak i my udowadniamy, że dzisiaj, w czasach bezproblemowego zaopatrzenia, sernik Izaura pozostaje kuszącym deserem.

Składniki ciasta kakaowego

  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki sernika

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 140 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 budyń śmietankowy

Jedno ciasto z dwóch

Ciasto składa się z dwóch mas – sernikowej i biszkoptowej z kakao – które przygotowujemy osobno, a pieczemy razem.

Aby przygotować ciasto kakaowe, umieszczamy masło w garnku. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, a następnie dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy, mieszając, by składniki połączyły się w jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na gęstą, lśniącą pianę. Do ostudzonego ciasta dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i powoli mąkę, mieszając po każdej porcji. Na końcu do masy dodajemy bitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Na masę sernikową w misce ucieramy żółtka oddzielone od białek z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajecznej masy stopniowo dodajemy miękkie masło, a następnie twaróg z wiaderka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy, również partiami, budyń w proszku.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Łączymy ją z ciastem i delikatnie mieszamy szpatułką. Obie masy wykładamy do otwieranej tortownicy wysmarowanej masłem lub na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Można wykładać je zwyczajnie, jedna po drugiej, albo wylewać i delikatnie przemieszać szpatułką, by uzyskać atrakcyjne wzory.

Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu można polać je polewą z rozpuszczonej tabliczki czekolady z 20 ml oleju i posypać wiórkami kokosowymi.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z galaretką i truskawkami oraz szybką zapiekankę na obiad.

Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie
fot. youtube.com/obiaddlataty