Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sernik na zimno z 2 składników – ekspresowy deser na weekend
Monika Dec
Monika Dec 15.08.2025 14:47

Sernik na zimno z 2 składników – ekspresowy deser na weekend

Sernik na zimno z 2 składników – ekspresowy deser na weekend
fot. You Tube/Domowa Anna

Gdy termometr podskakuje, a pieczenie wydaje się sportem ekstremalnym, ten deser ratuje sytuację: zielony sernik na zimno, który składa się wyłącznie z galaretki kiwi i twarogu. Bez spodu, bez żelatyny, bez godzin w kuchni – wystarczy 10 minut pracy i trochę cierpliwości, by lodówka zrobiła resztę.

 

Sernik z 2 składników

Soczysty kolor kiwi przyciąga wzrok, a puszysta, lekko piankowa tekstura przypomina lody z kubełka. Deser nie wymaga piekarnika ani skomplikowanych dodatków – dzięki temu idealnie sprawdza się w domach bez miksera planetarnego czy tortownicy z rantem. 

Kluczowy błąd, który psuje efekt, to zbyt wczesne łączenie gorącej galaretki z twarogiem: temperatura niszczy puszystość masy i powoduje grudki. Zaczekaj, aż galaretka będzie chłodna i lekko tężejąca, a otrzymasz idealnie gładkie wnętrze ciasta. Przepis pochodzi z kanału DomowaAnna6291 na platformie You Tube.

Sernik na zimno z 2 składników – ekspresowy deser na weekend
fot. You Tube/DomowaAnna6291

 

Jak zrobić sernik na zimno?

Składniki 

4 opakowania galaretki kiwi (2 + 2 do dwóch warstw)

250 g półtłustego twarogu (z wiaderka lub trzykrotnie mielonego)

5 szklanek gorącej wody – nie liczymy jej do głównej puli, to jedyny płyn 

Sposób wykonania krok po kroku

Spód w kostkach – rozpuść 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku, wlej do płaskiego naczynia. Gdy całkiem zastygnie, potnij w 2-cm kostkę i wstaw na 30 min do lodówki.

Masa serowa – kolejne 2 galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku, wystudź do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Zmiksuj z twarogiem na jednolitą masę.

Łączenie – wyłóż dno silikonowej formy kostkami galaretki, zalej musem serowym.

Chłodzenie – wstaw do lodówki na minimum 4 h; po pełnym stężeniu odwróć formę, wyłóż sernik na talerz i kroisz bez obawy, że się rozpadnie.

Zanim nadejdzie weekend, odłóż dwa opakowania galaretki i twaróg w lodówce – w sobotni poranek złożysz deser w kilka minut, a wieczorem podasz kremowy kawałek chłodu, który zniknie szybciej niż zdążysz schować zapas na niedzielę.

Sekret idealnego sernika na zimno

Schłodź galaretkę do momentu tężenia – łącz ją z twarogiem dopiero, gdy zacznie „gęstnieć jak kisiel”; gorąca masa spowoduje grudki i rozwarstwienie.

Kostki galaretki muszą być dobrze ścięte – jeśli włożysz półpłynne, opadną na dno i sernik będzie dwuwarstwowy zamiast marmurkowy.

Formę wybierz silikonową lub z wyjmowanym dnem – łatwo wywiniesz deser bez podważania nożem.

Minimum 4 h w lodówce – pełne stężenie gwarantuje czyste, równe porcje; im chłodniej, tym lepiej, więc w upał wstaw ciasto na najniższą półkę.

Podawaj mocno schłodzony – wtedy piankowa struktura jest sprężysta, a smak galaretki najświeższy.

Trzymaj się tych zasad, a ekspresowy sernik na zimno z dwóch składników za każdym razem wyjdzie jak lodowy blok – równy, zwarty i obłędnie lekki.

Na naszej stronie znajdziecie inne ciasta idealne na wakacje m.in. malinową chmurkę oraz szarlotkę z papierówek.

Sernik na zimno z 2 składników – ekspresowy deser na weekend
fot. You Tube/DomowaAnna6291

Sernik na zimno z 2 składników – ekspresowy deser na weekendźródło: You Tube/ DomowaAnna6291