Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.04.2025 12:08

Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie

Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie
Fot. youtube.com/RytmyNaturydietetyk

Soczewica to niezwykle wartościowy gatunek warzywa strączkowego. Jak przystało na produkt z tej kategorii, jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Przyrządzona z niej zupa jest więc sycąca i starcza za cały posiłek.

Zupa z soczewicy

W naszych sklepach bez problemu można kupić soczewicę w wielu wariantach. Zielona jest najbardziej wyrazista w smaku i zwarta, przez co doskonale nadaje się do sałatek i np. na farsz do pierogów. Jednak do zup i sosów najlepiej sprawdzi się żółta lub czerwona – tak delikatne, że po ugotowaniu będą się rozpadać. Zupy takiej nie trzeba blendować, by nabrała apetycznej postaci kremu z nieco grudkowatą fakturą.

Jasna soczewica jest na tyle delikatna w smaku, że może stanowić tło dla dowolnej kombinacji przypraw. Dodanie odrobiny chili, kurkumy czy imbiru podkręca metabolizm i odporność. Zupa jest doskonałym wsparciem diety – po prostu przygotujmy większy garnek i sięgajmy po nią w ramach mniejszych posiłków.

Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie
Fot. youtube.com/RytmyNaturydietetyk

Zupa soczewicowa

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Rytmy natury. Autorka przygotowuje tam podobną zupę na wodzie zamiast bulionu. Odpowiednio doprawiona, może ona być niemal równie pełna w smaku.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 2 szklanki soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ⅓-½ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Liście laruowe i ziele angielskie
  • Kurkuma, majeranek, kardamon
  • Sól, pieprz
Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie
Fot. youtube.com/RytmyNaturydietetyk

Soczewica w zupie

W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę oleju lub masła. Wrzucamy na nie posiekaną cebulę. Podsmażamy, aż zrobi się szklista.

Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez minutę i całość zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.

Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie
Fot. youtube.com/RytmyNaturydietetyk

Do zupy wrzucamy soczewicę. Dodajemy marchewkę i seler, starte na tarce o grubych okach. Przyprawiamy posiekaną chili i startym imbirem oraz koncentratem pomidorowym i sosem sojowym.

Gotujemy przez kilka minut, a kiedy smaki się połączą, dodajemy przyprawy – ok. pół łyżeczki chili i kardamonu, ziół – do smaku. Gotujemy do miękkości soczewicy – niecałą godzinę. Na kilka minut przed końcem gotowania przyprawiamy cytryną, solą i pieprzem, a w razie potrzeby – innymi przyprawami.

Wypróbuj też przepis na syrop z liści laurowych i porady dotyczące ciasta na naleśniki.

Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie
Fot. youtube.com/RytmyNaturydietetyk