Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie
Soczewica to niezwykle wartościowy gatunek warzywa strączkowego. Jak przystało na produkt z tej kategorii, jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Przyrządzona z niej zupa jest więc sycąca i starcza za cały posiłek.
Zupa z soczewicy
W naszych sklepach bez problemu można kupić soczewicę w wielu wariantach. Zielona jest najbardziej wyrazista w smaku i zwarta, przez co doskonale nadaje się do sałatek i np. na farsz do pierogów. Jednak do zup i sosów najlepiej sprawdzi się żółta lub czerwona – tak delikatne, że po ugotowaniu będą się rozpadać. Zupy takiej nie trzeba blendować, by nabrała apetycznej postaci kremu z nieco grudkowatą fakturą.
Jasna soczewica jest na tyle delikatna w smaku, że może stanowić tło dla dowolnej kombinacji przypraw. Dodanie odrobiny chili, kurkumy czy imbiru podkręca metabolizm i odporność. Zupa jest doskonałym wsparciem diety – po prostu przygotujmy większy garnek i sięgajmy po nią w ramach mniejszych posiłków.

Zupa soczewicowa
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Rytmy natury. Autorka przygotowuje tam podobną zupę na wodzie zamiast bulionu. Odpowiednio doprawiona, może ona być niemal równie pełna w smaku.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 2 szklanki soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ⅓-½ selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- Kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Liście laruowe i ziele angielskie
- Kurkuma, majeranek, kardamon
- Sól, pieprz

Soczewica w zupie
W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę oleju lub masła. Wrzucamy na nie posiekaną cebulę. Podsmażamy, aż zrobi się szklista.
Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez minutę i całość zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.

Do zupy wrzucamy soczewicę. Dodajemy marchewkę i seler, starte na tarce o grubych okach. Przyprawiamy posiekaną chili i startym imbirem oraz koncentratem pomidorowym i sosem sojowym.
Gotujemy przez kilka minut, a kiedy smaki się połączą, dodajemy przyprawy – ok. pół łyżeczki chili i kardamonu, ziół – do smaku. Gotujemy do miękkości soczewicy – niecałą godzinę. Na kilka minut przed końcem gotowania przyprawiamy cytryną, solą i pieprzem, a w razie potrzeby – innymi przyprawami.
Wypróbuj też przepis na syrop z liści laurowych i porady dotyczące ciasta na naleśniki.
