Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Smakowita surówka siostry Anastazji z kalarepki. Bije na głowę wszystkie inne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.04.2022 11:24

Smakowita surówka siostry Anastazji z kalarepki. Bije na głowę wszystkie inne

Smakowita surówka siostry Anastazji z kalarepki. Bije na głowę wszystkie inne
canva/Nungning20

Rozpoznajesz warzywo ze zdjęcia? Tak, to kalarepa. A wiesz, co można z niej przygotować? Proponujemy zrobić z kalarepki smakowitą surówkę siostry Anastazji. Ten dodatek do obiadu bije na głowę wszystkie inne. Przygotuj ją raz, a przekonasz się o tym sam.

Surówki lub jarzynki powinniśmy podawać do każdego obiadu. Im w naszej diecie więcej warzyw, tym lepiej dla naszego organizmu. Wraz z warzywami dostarczamy bowiem wielu witamin, soli mineralnych i błonnika. Wpływają one korzystnie na przemianę materii i funkcjonowanie całego organizmu.

Planując zrobienie surówki, zwykle na myśl przychodzi nam marchewka i kapusta. Jednak tak naprawdę zdrową surówkę można przygotować niemal z każdego warzywa. Bardzo ciekawa w smaku jest surówka z kalarepki. Odznacza się dużą chrupkością, soczystością i jest po prostu pyszna. Sprawdźcie, jak robi ja siostra Anastazja.

Smakowita surówka siostry Anastazji z kalarepki

Składniki:

  • 2 młode kalarepki

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • pół główki sałaty lodowej

  • 1 dymka

  • pół słoiczka marynowanej cebulki

  • sól, pieprz

na sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżeczka musztardy

  • pół pęczka koperku

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki

Kalarepę umyj, obierz, pokrój w plastry, a potem w cienkie słupki. Rzodkiewki umyj, odetnij liście i korzonki, bulwy zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Sałatę oczyść z wierzchnich, powiędniętych liści. Kruche liście porwij na mniejsze kawałki. Dymkę oczyść, opłucz, posiekaj.

Rozdrobnione warzywa wsyp do salaterki. Dodaj odsączone, marynowane cebulki. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki sosu umieść w słoiczku, wymieszaj, energicznie nim wstrząsając. Dopraw do smaku. Sosem polej sałatkę, wymieszaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z kalarepki i ogórków kiszonych, a także na zupę z liści kalarepy.

Źródło zdjęcia: canva/Stitchik Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram