Smakowita surówka siostry Anastazji z kalarepki. Bije na głowę wszystkie inne
Rozpoznajesz warzywo ze zdjęcia? Tak, to kalarepa. A wiesz, co można z niej przygotować? Proponujemy zrobić z kalarepki smakowitą surówkę siostry Anastazji. Ten dodatek do obiadu bije na głowę wszystkie inne. Przygotuj ją raz, a przekonasz się o tym sam.
Surówki lub jarzynki powinniśmy podawać do każdego obiadu. Im w naszej diecie więcej warzyw, tym lepiej dla naszego organizmu. Wraz z warzywami dostarczamy bowiem wielu witamin, soli mineralnych i błonnika. Wpływają one korzystnie na przemianę materii i funkcjonowanie całego organizmu.
Planując zrobienie surówki, zwykle na myśl przychodzi nam marchewka i kapusta. Jednak tak naprawdę zdrową surówkę można przygotować niemal z każdego warzywa. Bardzo ciekawa w smaku jest surówka z kalarepki. Odznacza się dużą chrupkością, soczystością i jest po prostu pyszna. Sprawdźcie, jak robi ja siostra Anastazja.
Smakowita surówka siostry Anastazji z kalarepki
Składniki:
2 młode kalarepki
1 pęczek rzodkiewek
pół główki sałaty lodowej
1 dymka
pół słoiczka marynowanej cebulki
sól, pieprz
na sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy
pół pęczka koperku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie surówki
Kalarepę umyj, obierz, pokrój w plastry, a potem w cienkie słupki. Rzodkiewki umyj, odetnij liście i korzonki, bulwy zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Sałatę oczyść z wierzchnich, powiędniętych liści. Kruche liście porwij na mniejsze kawałki. Dymkę oczyść, opłucz, posiekaj.
Rozdrobnione warzywa wsyp do salaterki. Dodaj odsączone, marynowane cebulki. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki sosu umieść w słoiczku, wymieszaj, energicznie nim wstrząsając. Dopraw do smaku. Sosem polej sałatkę, wymieszaj.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z kalarepki i ogórków kiszonych, a także na zupę z liści kalarepy.
Źródło zdjęcia: canva/Stitchik Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Źródło: beszamel.se