Smaruję tym schab, obtaczam w panierce i smażę. Takie kotlety podam w niedzielę na obiad
Obiad jest głównym i zarazem największym posiłkiem w ciągu całego dnia. Mamy w tej kwestii ogromne pole do popisu, ponieważ przepisów na dania obiadowe jest sporo, zarówno w książkach kucharskich, jak i w Internecie. Z pewnością znacie kotlety schabowe? Jeśli tak, to poznajcie ich ulepszona wersję.
Kotlety w Polsce
Czy wiedzieliście, że jeśli dacie obcokrajowcowi do spróbowania kotleta schabowego, to z pewnością powie, że jest przepyszny? Bo przecież nie można inaczej powiedzieć. Kotlety schabowe to tradycyjne polskie danie, które raz z rosołem tworzą klasyczny polski niedzielny obiad. Do tego dochodzą oczywiście ziemniaczki i ulubiona surówka.

Oczywiście na dobre kotlety składa się kilka kwestii. Przede wszystkim świeże i dobrej jakości mięso, czyli schab. Do tego aromatyczna panierka, której chrupanie można usłyszeć. Ponadto dodatek w postaci idealnie ugotowanych ziemniaków, a wszystko to wzbogacone np. mizerią. Brzmi smacznie prawda?
Jeśli jednak tradycyjny smak schabowych Wam się znudził, to możecie go sobie urozmaicić. Poznajcie przepis na idealny obiad na niedzielę.
Kotlety schabowe w musztardzie
Kotlety schabowe w musztardzie to świetna okazja do poznania nowych smaków, a także przyrządzenia czegoś ciekawego na obiad. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 8 łyżeczek musztardy
- 2,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak zrobić przepyszne schabowe na obiad?
Takie kotlety schabowe z pewnością zostaną Wam w pamięci na długo.
W pierwszej kolejności rozbijamy plastry schabu, jeśli jest taka konieczność.

Następnie oprószamy je z obu stron solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. W kolejnym kroku mięso nacieramy musztardą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie w misce roztrzepujemy jajka, do osobnej natomiast wsypujemy bułkę tartą. Najpierw obtaczamy kotlety w jajku, a następnie w bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż ładnie się zarumienią i nabiorą pięknego złotego koloru.
Tak przygotowane kotlety schabowe w musztardzie możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszne zapiekanki z mięsem mielonym. Zobacz, jaki jest najzdrowszy owoc na świecie.
