Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Śniadanie pierwsza klasa z jajek i pomidorów. Moje dzieci mogą jeść je na okrągło
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.11.2024 06:00

Śniadanie pierwsza klasa z jajek i pomidorów. Moje dzieci mogą jeść je na okrągło

Śniadanie pierwsza klasa z jajek i pomidorów. Moje dzieci mogą jeść je na okrągło
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes

Najlepsze śniadanie to proste śniadanie. Takie właśnie jest to – jajka, chleb, szynka i kilka składników łączą się w niecodziennie wyglądającą i bogatą w smaku kompozycję. Warto spróbować tych prostych zapiekanych jajek.

Jajko z pomidorem na śniadanie

Babeczki jajeczne? Czemu nie. Ten sposób na śniadanie łączy w sobie wszystko co najważniejsze – białko z jajek i szynki, warzywa oraz węglowodany. Takie wszystko-w-jednym dodatkowo świetnie prezentuje się na stole, stanowiąc prawdziwą feerię barw.

Jajka należą do najlepszych składników zdrowego śniadania. Są źródłem świetnie przyswajalnego białka. A jako że w tym przepisie wychodzą z piekarnika, z nie z patelni – są lżejsze i, przez to że mniej ścięte, jeszcze lepsze dla zdrowia niż jajecznica czy jajka sadzone.

Śniadanie pierwsza klasa z jajek i pomidorów. Moje dzieci mogą jeść je na okrągło
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes

Pożywne śniadaniowe „babeczki”

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Magia smaku. Użyte tam składniki są nieco inne, ale to właśnie siła tego śniadaniowego przepisu – można dowolnie żonglować użytymi produktami, podobnie jak w zapiekance.

Składniki

  • Kilka kromek chleba (może być czerstwy)
  • 6 jajek
  • 6 plasterków sera
  • 6 plasterków szynki lub kiełbasy
  • 1 opakowanie startego parmezanu
  • 2-3 pomidory
  • Szczypiorek do posypania

Forma do babeczek, jajka i pomidory

To śniadanie przygotowujemy w formie do babeczek. Zagłębienia wysmarowujemy oliwą lub masłem. Szklanką wykrawamy krążki z chleba, by średnicą pasowały na dno formy.

Na chlebie układamy plastry szynki. Do środka nasypujemy po małej garstce wiórków sera. Dokoła, jak płatki kwiatka, układamy pomidory.

Do pomidorowych naczynek wybijamy jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut, aż jajka się zetną. Gotową potrawę dekorujemy szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na zupę brukselkową i pierogi z kaszą gryczaną.

Śniadanie pierwsza klasa z jajek i pomidorów. Moje dzieci mogą jeść je na okrągło
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes