Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.04.2024 08:03

Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz

Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Znudziły ci się klasyczne naleśniki? Koniecznie wypróbuj te z przepisu zawodowej kucharki. Niecodzienne ciasto oraz farsz rozpływają się w ustach. Przygotowuj się na to, że domownicy będą prosili o dokładkę. 

Przepis na naleśniki od kucharki

Niedawno moja znajoma kucharka zdradziła mi przepis na niezwykłe naleśniki. Doskonałe jest nie tylko ciasto, ale też wytrawne nadzienie. Ja wciąż nie wiem, co z tej potrawy smakuje mi bardziej.

Poznaj przepis i koniecznie zrób je we własnym domu. Zachwycą każdego smakosza. Potrzebnych składników jest niewiele, a ich koszt nie przewyższa kilkunastu złotych. Zresztą spójrz na listę poniżej i przekonaj się sama.

Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Co będzie ci potrzebne?

Jak wspomniałem na początku potrzebnych składników, nie ma zbyt wiele. Spójrz na poniższą listę i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty. Podobny przepis znajduje się na kanale Enfes Yemek Tarifleri, skąd pochodzą zdjęcie umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 8 g soli
  • 300 ml wody
  • 50 serka śmietankowego
  • 150 g twarogu
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na naleśniki

Do miski wlej wodę. Wsyp cukier, sól oraz mąkę. Składniki wymieszaj  na jednolite i gładkie ciasto. Do osobnego naczynia przełóż twaróg, serek śmietankowy, miękkie masło oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki, tworząc z nich jednolite nadzienie. 

Ciasto podziel na 12 kawałków. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz je i rozwałkuj na cienki placek. Nałóż na nie odrobinę farszu i rozsmaruj. Złóż go na pół na kształt dużego pieroga. Starannie sklej krawędzie.

Tak przygotowane naleśniki ułóż na suchej patelni i smaż z dwóch stron do zarumienienia i delikatnego wyrośnięcia. Gotowe naleśniki posmaruj masłem. Na koniec złóż je na pół i podawaj domownikom. Sprawdź, po czym rozpoznać świeżość zakwasu oraz zobacz, jak ugotować kiełbasę. 

Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri