Strzelczyk pakuje ogórki do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przepis to złoto
Ogórki konserwowe to prawdziwy przysmak Polaków. Oczywiście najlepsze są takie domowe, własnej roboty, które wcześniej można zerwać we własnym ogródku. Swój własny przepis zaproponował dobrze wszystkim znany ekspert kulinarny Tomasz Strzelczyk, który kolejny raz zachwycił swoich fanów świetnym przepisem, właśnie na ogórki konserwowe.
Czym charakteryzują się ogórki konserowe?
Ogórki konserwowe potocznie znane również korniszonami mają bardzo wyrazisty smak. Mianowicie można powiedzieć, że są lekko słodko-kwaśne, ale również troszkę słone. Tradycyjnie przygotowuje je się z dodatkiem octu, cukru, soli i różnych przypraw.
Jednak jak wiadomo, korniszony to nie tylko smak, ale również wartości odżywcze. Te smakołyki są bogate w witaminy A, C, D, E, oraz te z grupy, a także w liczne minerały takie jak fosfor, wapń, miedź, magnez, cynk, żelazo i fluor.
Ogórki konserwowe cechują się także zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu te smakołyki dbają o prawidłowe trawienie.
Wróćmy jednak do samego smaku, a konkretnie do przepisu. Tomasz Strzelczyk to bardzo znany kucharz, który od wielu lat dzieli się swoimi pomysłami i poradami kulinarnymi na kanale na YouTube. Tym razem postanowił zaproponować swoją własną metodę na ogórki konserwowe.

Ogórki konserwowe od Tomasza Strzelczyka
Takie ogórki na zimę to idealna przekąska, którą warto zrobić właśnie teraz, szczególnie z przepisu Pana Tomka. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 9 10 słoików 0,9 l
- 4 kg ogórków gruntowych
- 2 duże czerwone papryki
- 10 liści laurowych
- 3 cebule
- 30 ziaren ziela angielskiego
- 3 duże marchewki
- kwiaty kopru z łodygą
- 5 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
- 3,5 l wody
- 07 l octu 10 procent
- 100 g soli kamiennej niejodowanej
- 70 g cukru
Jak przygotować pyszne ogórki konserwowe?
Jeśli Tomasz Strzelczyk podaje przepis, to musi on być sprawdzony. Spróbujcie zrobić takie korniszony.
W pierwszej kolejności do garnka z prawie gotującą się wodą wsypujemy 100 g soli kamiennej. Kiedy woda całkiem się zagotuje, wlewamy do niej ocet.
Do każdego czystego i wyparzone słoika wrzucamy liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy, trzy ziarna ziela angielskiego, łodygę kopru i kilka plasterków obranej marchewki. Następnie przekładamy do słoika ogórki. Dodajemy również kilka plasterków cebuli i 2-3 plasterki papryki. Tak postępujemy z każdym słoikiem.
Wszystkie słoiki zalewamy przestygniętą zalewą i szczelnie zakręcamy. W kolejnym kroku wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 130 stopni i od momentu, kiedy się w pełni nagrzeje, trzymamy w nim słoiki przez 30 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik i czekamy, aż wszystko ładnie przestygnie.
Następnie wyciągamy słoiki z piekarnika i ustawiamy je na ściereczce do góry dnem i tak pozostawiamy już do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane ogórki konserwowe od Tomasza Strzelczyka możemy przechowywać w chłodnym miejscu przez nawet całą zimę. Przed spożyciem warto jednak na wszelki wypadek sprawdzić, czy ogórki na pewno nadal są dobre.
Sprawdź przepis na pyszną zupę do zrobienia w 30 minut. Zobacz, co warto dodać do gotującego się pora, aby wyszedł śnieżnobiały i pachnący.
