Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sycąca zupa z kalarepy. Wzmacnia odporność i serce
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.08.2025 11:24

Sycąca zupa z kalarepy. Wzmacnia odporność i serce

Sycąca zupa z kalarepy. Wzmacnia odporność i serce
Fot. Shutterstock

Jeśli szukasz domowej, pożywnej zupy na koniec wakacji i jesień, ta propozycja będzie strzałem w dziesiątkę. Ma łagodny smak, przygotujesz ją w niespełna pół godziny, a jeśli w lodówce czeka wczorajszy rosół, możesz go wykorzystać jako bazę – aromat będzie jeszcze głębszy.

Kalarepa, rosół i inne składniki

Zanim wstawisz garnek na ogień, przygotuj wszystkie produkty – dzięki temu gotowanie będzie szybkie i bez zbędnego chaosu. Oto, czego potrzebujesz.

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
  • 3 ziemniaki
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 łyżka masła
  • 200–250 g pieczonego kurczaka (najlepiej z obiadu z poprzedniego dnia)
  • 1,5 l wrzątku lub bulionu
  • liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 suszone prawdziwki
  • 2–3 łyżki śmietany 18%
  • koperek
  • pieprz
  • sól
Sycąca zupa z kalarepy. Wzmacnia odporność i serce
Fot. Canva


 

Przepis na zupę z kalarepy

Krok 1. Warzywa obierz kalarepę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2. W garnku rozpuść masło, wrzuć starte warzywa i smaż 2–3 minuty. Dodaj kostki kalarepy i ziemniaków, następnie kawałki kurczaka. Wymieszaj i podsmaż chwilę.

Krok 3. Wlej wrzątek lub bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz prawdziwki. Zupę gotuj ok. 15 minut. Grzyby wyłów, pokrój w paski i wrzuć z powrotem.

Krok 4. Zahartuj śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekany koperek i odstaw na 2–3 minuty, by smaki się przegryzły.
 

Czy kalarepa jest zdrowa?

Kalarepa to warzywo kapustne o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera witaminę C, polifenole i – w odmianie fioletowej – antocyjany o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Średnia sztuka dostarcza ponad 100 mg witaminy C, czyli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego.

Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i sporo błonnika, który wspiera pracę jelit, syci i pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL. Dostarcza także potasu, ważnego dla regulacji ciśnienia i prawidłowej pracy serca. Zupa z kalarepy i pieczonego kurczaka to przykład kuchennego recyklingu i sezonowego „superfood” w jednym. Prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca i pełna składników wspierających zdrowie – idealna na chłodne dni.

Poznaj najlepszy, czyli najzdrowszy dodatek do twarogu. Dowiedz się także, jaki produkt wycofał GIS.

Sycąca zupa z kalarepy. Wzmacnia odporność i serce
Fot. Canva

Źródło: Smakosze.pl