Sycący i gęsty gulasz grzybowy. Alternatywa dla mięsa
Pomysł na wegański obiad? Gęsty gulasz grzybowy z papryką i pomidorami. Gulasz jest niezwykle sycący, sprawdzi się więc idealnie podczas bardziej wymagających dni. Poznaj doskonałą alternatywę dla mięsa, czyli rozgrzewający i gęsty gulasz grzybowy.
Pełen smaku gulasz nie musi być gotowany na mięsie- najsmaczniejszą, bezmięsna wersja dania jest gulasz grzybowy. Danie przygotowane z dużą ilością grzybów, najlepiej leśnych, ale możesz również wykorzystać pieczarki i suszone grzyby, będzie równie smacznie.
Gulasz dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, papryką mieloną i maggi, która dodaje ciekawy posmak wszystkim potrawom. Zupę podaj z kromką świeżego chleba- gulasz jest tak smaczny, że inne dodatki są zupełnie zbędne.
Sycący gulasz grzybowy
Składniki:
1 kg grzybów leśnych lub pieczarek
puszka pomidorów krojonych
2 cebule
duży ząbek czosnku
duża papryka czerwona
natka pietruszki
olej roślinny do smażenia
sól, pieprz
papryka mielona słodka do smaku
tymianek suszony do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia
Jak zrobić gulasz grzybowy?
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju, następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut. W tym czasie drobno pokrój pieczarki. Grzyby dodaj do garnka, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż woda częściowo odparuje.
Następnie dodaj pomidory w puszcze, wlej niedużą ilość wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Danie dopraw do smaku papryką mieloną i tymiankiem, zagęść mąką, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z kromką chleba, smacznego.
Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na ekspresowy gulasz z ciecierzycy, jest tani i bardzo smaczny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: uwielbiam.pl