Szybka szarlotka z bezą. W roli głównej porzeczki
Macie ochotę na szybką szarlotkę z bezą, ale na targu nie ma jabłek? Wykorzystajcie czerwone porzeczki. Kwaśny owoc doskonale pasuje do słodkiego białkowego puchu, a kruchy spód uzupełnia tę wspaniałą kompozycję o przyjemnie maślany smak. Musicie spróbować.
Porzeczki doskonale zastąpią jabłka w szybkiej szarlotce z bezą. Przygotowany na kruchym spodzie wypiek nie wymaga wiele wysiłku, a efekty zachwycą waszych gości. Warto skorzystać z trwającego sezonu i skusić się na ten niebagatelny w smaku deser.
Przepis na szybką szarlotkę z bezą i porzeczkami
Ciasto, które wam proponujemy, jest nie tylko nieziemsko pyszne, ale też wegańskie. To oznacza, że możecie je podać praktycznie każdemu. Jeżeli bardzo się śpieszycie, możecie użyć 200 g gotowego masła lub margaryny.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
5 łyżek cukru
70 ml napoju sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oleju rzepakowego
100 g oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli
Składniki na bezę:
pół szklanki aquafaby
12 płaskich łyżek cukru pudru
Dodatkowo potrzebujecie:
600-800 g świeżych czerwonych porzeczek
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak przygotować szybką szarlotkę z bezą i porzeczkami? Z naszym przepisem wam się uda.
Przygotowanie roślinnego masła:
Napój sojowy wlewamy do pojemnika blendera. Dokładnie mieszamy z octem i solą. Całość odstawiamy na kwadrans. W tym czasie rozpuszczamy olej kokosowy i odmierzamy odpowiednią jego ilość.
Dodajemy go do pozostałych składników, po czym wszystko starannie blendujemy. Masę wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny, by się zestaliła i nabrała konsystencji zimnego masła.
Przygotowanie kruchego ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i ustawiamy termoobieg. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej mąkę kukurydzianą oraz cukier. Składniki mieszamy, a następnie łączymy je z przygotowanym wcześniej roślinnym masłem.
Zagniatamy i formujemy kulę. 2/3 ciasta zużywamy do wylepienia dna formy o wymiarach 20 cm × 25 cm. Pozostałą część możemy zamrozić lub ponownie umieści w lodówce i potem wykorzystać do posypania wierzchu ciasta.
Ciasto, którym wypełniliśmy blachę, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy je przez 10 minut. Zmniejszamy nastawę piekarnika do 170 stopni Celsjusza i wyłączamy termoobieg.
Przygotowanie owoców i bezy oraz pieczenie szybkiej szarlotki z bezą:
Porzeczki płuczemy i usuwamy z gałązek przy pomocy widelca. Umieszczamy je w większej misce i łączymy starannie z mąką ziemniaczaną. Całość wykładamy na podpieczony kruchy spód.
Aquafabę wlewamy do misy miksera i ubijamy przy wysokich obrotach urządzenia, aż uzyskamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier, najlepiej łyżka po łyżce, każdorazowo upewniając się, że poprzednia porcja już się rozpuściła.
Gotową bezę przenosimy na wierzch owocowej warstwy. Teraz możemy ją posypać startym na tarce kruchym ciastem z lodówki. Tak przygotowaną szybką szarlotkę z bezą pieczemy przez 20 minut. Później ustawiamy grzanie na 60 stopni Celsjusza i suszymy bezę przez 10 minut przy włączonym termoobiegu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z sezonowymi owocami. Z pewnością spodoba wam się nasza receptura na pierogi z jagodami. Być może skusi was też ciasto z czereśniami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
Magda Gessler robi pomidorówkę inaczej niż wszyscy. Gwiazda pomija 1 etap, jej słowa mogą wywołać konsternację
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa