Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.12.2023 13:30

Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta

Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta
Wikipedia / Ewkaa / CC BY-SA 4.0

Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń. 

Szałot śląski, czyli prosta i pożywna sałatka

Kuchnia polska jest pełna pysznych smaków. Tych dostarczają też smakołyki z kuchni regionalnej. Ostatnio miałam okazję skosztować szałotu śląskiego. To sałatka mojej cioci, która pochodzi właśnie z tego regionu Polski. 

Szałot robi się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników. To danie, które zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do zrobienia tej śląskiej potrawy potrzebujemy śledzi, ziemniaków, ogórków kiszonych, cebuli oraz przypraw. Danie jest smaczne, pożywne i postne. 

Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta
Canva/Vladimir Mironov

Jak zrobić szałot śląski?

Składniki:

  • 3 śledzie solone
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie tego dania zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach i ich ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i cebulą. Teraz pora na moczenie śledzi. 

Ryby musi oczyścić też z ości i pokroić w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy dodać odrobiny octu do smaku. Nasz szałot, czyli śląska sałatka jest już gotowa do podania. 

Szałot śląski pełny regionalnego smaku

Szałot śląski jest sałatką o wyrazistym smaku. Śledzie i cebula nadają jej charakteru. Danie może być podawane jako samodzielne potrawa. Jest bardzo pożywna i postna, dlatego można ją zaserwować w Boże Narodzenie lub jako obiad w piątek.

Tę potrawę przygotujemy szybko i w bardzo prosty sposób. Warto spróbować tego regionalnego dania i posmakować śląskiej kuchni. Szałot śląski jest sycącym i prostym daniem, które będzie smakować wielu smakoszom. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę z winogronami. Radziliśmy, jak przyrządzić sałatkę śledziową na święta. 

Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta
Canva/Tatiana Volgutova

Źródło: przyslijprzepis.pl