Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.06.2024 10:24

Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa

Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
fot. Canva

Ta prosta, wiejska zupa to sposób na lekki, ale sycący obiad. Podana tradycyjnie, z kleksem śmietany i jajkiem na twardo, jest kwintesencją letniego posiłku. Po wiejsku przyrządza się ją na kiełbasie. Ten przepis jest z nami od pokoleń i chyba nigdy się nie znudzi.

Tradycyjna zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa zajmuje dość szczególne miejsce w kategorii, którą nazywamy kuchnią wiejską, a rzadziej – kuchnią ubogą. O wielu z tych przepisów na zupy z chwastów myślimy w kategoriach anegdoty. Rzadko robimy więc zupę z mniszka, pokrzywy czy lebiody. 

Od szczawiowej jednak nie odeszliśmy chyba nigdy. I bardzo słusznie, bo niezwykły, kwaśny smak szczawiu nie da się zastąpić niczym innym. Smak ten zjednał zupie w Ukrainie nazwę zielonego barszczu. Dzisiaj przygotowujemy taki barszcz.

Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
fot. Canva

Sekret smaku

Za pełnię smaku i wiejski, swojski charakter zupy odpowiada właśnie kiełbasa. To najlepsza baza dla tego typu potrawy. Zupę szczawiową można zabielić przed podaniem lub podawać z hojną łyżką gęstej śmietany dodanej już na talerzu.

Składniki

  • 400 g szczawiu
  • 300 g kiełbasy
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 4 jajka
  • 5-6 łyżek posiekanego koperku
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

Zupa szczawiowa na kiełbasie

W garnku zagotowujemy dwa litry wody, solimy i gotujemy do miękkości pietruszkę i marchewkę wraz z opaloną cebulą. Warzywa można podzielić na mniejsze kawałki, ale tylko tak, by mieściły się do garnka. Kiedy będą zaczynały się robić miękkie, wyjmujemy je z garnka i odkładamy na talerz do przestudzenia.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Kiedy się zarumieni, przekładamy ją do gotującego się bulionu i gotujemy. Patelnię po kiełbasie deglasujemy: nalewamy na nią chochlę bulionu, płuczemy i przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującą się kiełbasą. Kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dodajemy drobno posiekany szczaw. Gotujemy przez 15 minut, w międzyczasie dodając pokrojone w półplasterki podgotowane marchewkę i pietruszkę, większość posiekanego koperku i przyprawiając solą i pieprzem.

Pod koniec gotowania zabielamy lub podajemy z łyżką śmietany i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki. Talerze przybieramy pozostałą częścią koperku.

Wypróbuj też przepisy na ogórki papieskie i zupę naleśnikową.

Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
fot. Canva