Taką zapiekankę robię co tydzień. Starcza na 2 dni i każdemu smakuje
Wszyscy dobrze znamy zapiekanki. Jest to świetna propozycja na obiad, szczególnie że mamy ogromne pole do wyboru, ponieważ istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego dania. Najlepszy w zapiekankach jest zdecydowanie smak, ale również możliwość łączenia dużej ilości składników. Przedstawiamy Wam ciekawy przepis na obiad.
Zapiekanka, czyli prosty przepis na szybki obiad
Przygotowanie obiadu może być dla niektórych osób trudnym zadaniem. Czasami nie mamy czasu na wymyślenie, a co dopiero przygotowanie dwudaniowego posiłku. W takiej sytuacji warto znaleźć odpowiedni przepis, który zapewni nie tylko wspaniały smak, ale także szybkie przygotowanie i łatwe wykonanie.

Istnieje wiele pomysłów na zapiekanki. Mogą być one z mięsem, ziemniakami lub warzywami. Kluczowe jest eksperymentowanie w kuchni, ponieważ to prowadzi do odkrywania nowych potraw i przekąsek. A nowe smaki są bardzo ważne. Nie można przecież jeść ciągle tego samego. Ogromną zaletą zapiekanek jest to, że można w nich łączyć naprawdę wiele składników i później zapiec to wszystko pod grubą warstwą sera.

Tym razem chcielibyśmy Wam zaproponować przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami. Zobaczcie, jak ją zrobić, a będziecie mieć obiad na 2 dni.
Prosty przepis na zapiekankę
Taką zapiekankę zrobicie w mgnieniu oka i nie są do tego konieczne zaawansowane umiejętności kulinarne. Do jej przygotowania będziecie potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 6 łyżek śmietany 12%
- 1 jajko
- pieprz
- 350 sera żółtego gouda
- papryka słodka mielona
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną zapiekankę?
Taka zapiekanka to prawdziwy rarytas, idealny na rodzinny obiad.
W pierwszej kolejności obrane ziemniaki gotujemy w wodzie przez około 20 minut. Następnie odstawiamy je do wystudzenia, po czym kroimy je na dość grube plastry. Pieczarki i cebulę również kroimy w plasterki, tylko że w miarę cienkie.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy na nim plastry ziemniaków, następnie mięso mielone, które posypujemy przyprawami, ale tylko delikatnie. W kolejnej fazie układamy pieczarki oraz cebulę. Na samej górze układamy jeszcze jedną warstwę ziemniaków.
Do małej miski przekładamy śmietanę i jajko, po czym całość dokładnie roztrzepujemy. Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem, możemy jeszcze odrobinę doprawić i na sam koniec posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Tak przygotowana zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami nie tylko brzmi smacznie, ale również jest po prostu przepyszna.
Sprawdź przepis na pyszne szare kluski. Zobacz, jak zrobić wspaniałe szparagi zapiekane w cieście francuskim.
