Zielona zupa jest wiosennym hitem. Moja rodzina co chwilę prosi mnie o taki obiad
W wiosennym jadłospisie nie może zabraknąć szparagów. Ta zielona zupa to prawdopodobnie najlepszy sposób na przetworzenie tego sezonowego składnika. Podaj tę zupę na obiad. Smak i zachwyt domowników gwarantowany. Moja rodzina ją uwielbia!
Zielona zupa, czyli wiosna na stole
Sezonowa kuchnia jest jedną z najlepszych i stanowi odskocznię od tego, co znane i powszechne. Wiosną i latem tradycyjne dania idą w odstawkę, a w ich miejsce pojawiają się potrawy ze składników, które dostępne są tylko w ograniczonym czasie. Jednym z nich są szparagi, na które sezon kończy się już w czerwcu.
Dlatego warto się pospieszyć i przygotować zieloną zupę, która swój kolor oraz smak zawdzięcza właśnie szparagom. Potrawa jest tak dobre, że trudno się jej oprzeć, a kubki smakowe zapamiętają je na długo. Poniżej udostępniamy przepis, gdzie zdradzamy, jak przygotować krem ze szparagów w łatwy sposób.

Z czego przygotować krem ze szparagów?
Zupa krem składa się przede wszystkim z warzyw. Oprócz szparagów niezbędne będą ziemniaki, cebula oraz czosnek. Smak dopełnią przyprawy, a za odpowiednią gęstością stoi śmietana i ser camembert. Ugotowana zupa wyjdzie doskonała, jeżeli zachowasz proporcje składników z listy poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 pęczki szparagów
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 ml śmietany 36%
- 100 g świeżej bazylii
- 100 g sera camembert
- pieprz
- sól

Przepis na zupę ze szparagów
Szparagi dokładnie umyj i osusz. Odetnij z nich twarde końcówki, a następnie pokrój ich łodygi na mniejsze kawałki. W garnku rozpuść masło. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż ją do garnka i zeszklij. Dodaj posiekane ząbki czosnku i wymieszaj składniki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wsyp do garnka i smaż przez 5 minut.
Po upływie wskazanego czasu dodaj szparagi. Całość przypraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wymieszaj. Wlej bulion i doprowadź do zagotowania zupy.
Po chwili wlej do zupy śmietanę i dodaj liście bazylii oraz camemberta. Zupę wymiksuj za pomocą blendera. W razie potrzeby dopraw zupę, wymieszaj i podawaj na obiad.
Niedawno opisywaliśmy, czy lepsze są szparagi zielone czy białe. Wskazywaliśmy również przepis na zupę z sezonowego składnika, która może konkurować z kapuśniakiem.
