Taką zapiekankę robię od razu na 2 dni. Przepis mam z zeszytu babci
Zdarza Ci się tęsknić za smakiem niektórych dań z PRL-u? Poznaj przepis i przygotuj według niego zapiekankę. To zapomniane danie z ziemniaków polubi cała rodzina. Zrób je na obiad i przekonaj się o tym doskonałym smaku.
Renesans dań PRL-u
Sentyment towarzyszy nam nie tylko w życiu, ale także w kuchni. Często tęsknimy przecież za smakami i zapachami poznanymi w dzieciństwie. Z tego powodu chętnie wracamy do tego, co znane, ale z biegiem lat zapomniane. My również należymy do grupy kulinarnych sentymentalistów, dlatego przypominamy przepis babci na babkę ziemniaczaną.
To tradycyjne danie nie jest dzisiaj powszechne, ale warto to zmienić. Tym, którzy nigdy go nie próbowali, możemy zdradzić, że jest to rodzaj zapiekanki, które może przypominać pasztet, a nawet ciasto. Niech nie zwiodą Was jednak pozory, bo jest to danie obiadowe. Z poniższymi wskazówkami przygotujesz je łatwo, szybko, a porcji wystarczy na przynajmniej dwa posiłki.

Zapiekanka z ośmiu składników
Babka ziemniaczana to sposób na tani obiad. Jest to możliwe przede wszystkim dzięki składnikom. Najważniejsze są ziemniaki. Kupując je, wybierz odmiany z największą zawartością skrobi, która sprawi, że zapiekanka będzie miała idealnie gładką konsystencję. Oprócz podstawowego składnika niezbędne będą składniki z listy umieszczonej poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 300 g wędzonego boczku
- 20 g mąki
- olej
- pieprz
- sól

Przepis na babkę ziemniaczaną
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, a następnie zetrzyj je na małych oczkach. Boczek oraz obrane cebule pokrój w drobną kostkę. Patelnię rozgrzej. Przełóż na nią boczek i dodaj cebulę. Zeszklij składniki.
Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody i przełóż je do miski. Dodaj do nich podsmażone składniki. Wbij jajka i wsyp mąkę. Całość dopraw pieprzem i solą. Wyrób z nich jednolitą masę.
Foremkę do pieczenia lub patelnię przeznaczoną do piekarnika wysmaruj olejem. Przełóż do niej masę i równomiernie ją rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Umieść w nim babkę ziemniaczaną i piecz ją przez 1,5 godziny.
Niedawno pisaliśmy, jak przygotować domowe kluski na parze. Informowaliśmy także, jaka polska potrawa znalazła się w rankingu najgorszych dań świata.
