Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.02.2025 19:33

Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego

Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego
Fot. youtube.com/quicksimpledelicious1

Prawdziwe tradycyjne pączki na tłusty czwartek to duże przedsięwzięcie. Jednak bardzo podobne do nich przekąski można przygotować znacznie mniejszym nakładem wysiłku. Warto więc spróbować takich minipączków z proszkiem do pieczenia.

Minipączki na tłusty czwartek

To przepis tak uproszczony, że nie wymaga nawet wyrabiania ciasta ręcznie. Wystarczy w kilka minut połączyć składniki, a następnie usmażyć minipączki na głębokim tłuszczu. Jeśli potrafimy pogodzić się z brakiem nadzienia, to naprawdę warta uwagi receptura.

Bazą ciasta jest jogurt i mleko. Pączki mają więc smak i strukturę nieco podobną do ciasta naleśnikowego. Smażymy je jednak na głębokim tłuszczu, przez co wyrastają bardziej i są bardziej zwarte z zewnątrz.

Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego
Fot. youtube.com/quicksimpledelicious1

 

Szybkie małe pączki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szybkie, proste i smaczne. Autorzy proponują obtoczenie pączków w zwykłym drobnoziarnistym cukrze. Warto rozważyć dodanie do niego także cynamonu lub użycie cukru waniliowego.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • Opcjonalnie: skórka otarta z cytryny
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Cukier, cukier waniliowy i ew. cynamon do obtoczenia pączków
Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego
Fot. youtube.com/quicksimpledelicious1

Ciasto na pączki

Do miski wlewamy jogurt grecki, wybijamy jajko i mieszamy z cukrem i skórką z cytryny. Powoli dolewamy mleko i wszystko łączymy w płynną masę. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po każdej partii mieszamy na gładką masę.

Ostateczna masa powinna mieć konsystencję nieco gęściejszą od budyniu. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odkładamy na 20 minut, by ciasto odpoczęło. Do rondelka wlewamy dużą ilość oleju o wysokiej temperaturze dymienia.

Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany (co najlepiej sprawdzić podsmażając odrobinę ciasta), formujemy pączki. Łyżeczkę zwilżamy olejem z patelni i nabieramy na nią porcję ciasta. Do rondelka zsuwamy za pomocą drugiej łyżeczki.

Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego
Fot. youtube.com/quicksimpledelicious1

Minipączki smażymy, aż będą złocistobrązowe. Postępujemy tak, nie stłaczając pączków na patelni, aż usmażone będzie całe ciasto. Pączki zdejmujemy na ręcznik papierowy.

Na talerzyk wysypujemy cukier z cynamonem albo cukier waniliowy. Obtaczamy pączki, póki są jeszcze ciepłe. Układamy w stosik i podajemy. Smakują równie dobrze jeszcze ciepłe co na zimno.

Wypróbuj też stuletni przepis na faworki i sprawdź się w quizie ze znajomości ciast i deserów.

Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego
Fot. youtube.com/quicksimpledelicious1