Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego
Prawdziwe tradycyjne pączki na tłusty czwartek to duże przedsięwzięcie. Jednak bardzo podobne do nich przekąski można przygotować znacznie mniejszym nakładem wysiłku. Warto więc spróbować takich minipączków z proszkiem do pieczenia.
Minipączki na tłusty czwartek
To przepis tak uproszczony, że nie wymaga nawet wyrabiania ciasta ręcznie. Wystarczy w kilka minut połączyć składniki, a następnie usmażyć minipączki na głębokim tłuszczu. Jeśli potrafimy pogodzić się z brakiem nadzienia, to naprawdę warta uwagi receptura.
Bazą ciasta jest jogurt i mleko. Pączki mają więc smak i strukturę nieco podobną do ciasta naleśnikowego. Smażymy je jednak na głębokim tłuszczu, przez co wyrastają bardziej i są bardziej zwarte z zewnątrz.

Szybkie małe pączki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szybkie, proste i smaczne. Autorzy proponują obtoczenie pączków w zwykłym drobnoziarnistym cukrze. Warto rozważyć dodanie do niego także cynamonu lub użycie cukru waniliowego.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g mąki
- 250 g jogurtu greckiego
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- Opcjonalnie: skórka otarta z cytryny
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej do głębokiego smażenia
- Cukier, cukier waniliowy i ew. cynamon do obtoczenia pączków

Ciasto na pączki
Do miski wlewamy jogurt grecki, wybijamy jajko i mieszamy z cukrem i skórką z cytryny. Powoli dolewamy mleko i wszystko łączymy w płynną masę. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po każdej partii mieszamy na gładką masę.
Ostateczna masa powinna mieć konsystencję nieco gęściejszą od budyniu. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odkładamy na 20 minut, by ciasto odpoczęło. Do rondelka wlewamy dużą ilość oleju o wysokiej temperaturze dymienia.
Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany (co najlepiej sprawdzić podsmażając odrobinę ciasta), formujemy pączki. Łyżeczkę zwilżamy olejem z patelni i nabieramy na nią porcję ciasta. Do rondelka zsuwamy za pomocą drugiej łyżeczki.

Minipączki smażymy, aż będą złocistobrązowe. Postępujemy tak, nie stłaczając pączków na patelni, aż usmażone będzie całe ciasto. Pączki zdejmujemy na ręcznik papierowy.
Na talerzyk wysypujemy cukier z cynamonem albo cukier waniliowy. Obtaczamy pączki, póki są jeszcze ciepłe. Układamy w stosik i podajemy. Smakują równie dobrze jeszcze ciepłe co na zimno.
Wypróbuj też stuletni przepis na faworki i sprawdź się w quizie ze znajomości ciast i deserów.
