Te kluski przygotowuję, gdy mam mało czasu. Pełne pysznego farszu smakują jak marzenie
Szukasz sposobu na szybki obiad? W takim razie sięgnij po ten przepis. Przygotowane według niego faszerowane kluski z ziemniaków sprawdzą się na tę okazję doskonale.
Szybki obiad dla zabieganych
Obecnie wszyscy narzekają na jedno – brak czasu. Życie płynie tak szybko, że niekiedy nie mamy nawet chwili na przygotowanie posiłków. Nie można ich jednak pomijać, bo odżywianie dostarcza nam energii do funkcjonowania, a organizmowi cennych wartości odżywczych. Jeżeli należysz do grup osób zabieganych, dla których liczą nie tylko minuty, ale i sekundy, sięgnij po ten przepis.
Dzięki niemu na obiad przygotujesz kluski ziemniaczane z farszem. Ich zrobienie nie jest ani trudne, ani też zbyt czasochłonne, więc z całą pewnością znajdziesz także czas na pozostałe obowiązki. Danie z całą pewnością stanie się twoim ulubionym.

Kluski zrobisz z tych składników
Niewątpliwie ogromną zaletą klusek jest to, że powstają tylko z kilku produktów. Ciasto powstaje z mąki, ziemniaków oraz z jajka. Niezbędne są również składniki na farsz. W tym wypadku są to pieczarki oraz por. Za smak odpowiadają klasyczne przyprawy, czyli pieprz i sól. Proporcje produktów umieściliśmy na poniższej liście.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na kluski:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- 400 g pieczarek
- 1 por
- olej
- pieprz
- sól

Przepis na kluski z farszem z pieczarek
Przygotowanie klusek rozpocznij od przygotowania farszu. Dokładnie umytego pora pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp pora i zeszklij go.
W międzyczasie oczyść pieczarki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Kiedy por zacznie się rumienić, dodaj pieczarki. Smaż oba składniki, aż odparuj z nich nadmiar wody. Na koniec dopraw je pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Rozgnieć je za pomocą ubijaka do ziemniaków. Masę ziemniaczaną podziel na cztery równe części. Następnie wsyp mąkę. Powinno być jej tyle, ile wynosi objętość ¼ ziemniaków. Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Składniki zagnieć na jednolitą masę.

Z masy uformuj okrągłe placuszki. Na środek każdego nałóż farsz, a następnie sklej ciasto, formując z niego kluski. Gotuj je we wrzątku przez cztery minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Będą smakowały doskonale, jeżeli podasz je ze skwarkami lub podsmażoną cebulą.
Dowiedz się, jakie mięso jest najlepsze na zupę ogórkową oraz poznaj przepis na danie z ciecierzycy.
