Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Babcia robiła ogórkową tylko na tym mięsie. Zwykłe żeberka to za mało
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.05.2025 12:09

Babcia robiła ogórkową tylko na tym mięsie. Zwykłe żeberka to za mało

Babcia robiła ogórkową tylko na tym mięsie. Zwykłe żeberka to za mało
Fot. Shutterstock

Wywar na zupę ogórkową będzie smaczny tylko wtedy, jeżeli zostanie przygotowany na mięsie. Choć wiedzą o tym wszyscy gotujący, to kiedy nadchodzi moment zakupu produktu, nie mają pojęcia, jaki rodzaj mięsa wybrać. Poznaj przepis na ogórkową, a przy okazji dowiesz się, jakie mięso do tej zupy będzie najlepsze. Dokładnie tak zawsze robiła ją moja babcia.

Niezbędny składnik zupy ogórkowej

Zupy są kwintesencją kuchni polskiej. Mnogość polewek sprawia, że naprawdę trudno jest wybrać tę najlepszą. Mimo to trio najpopularniejszych zup stanowi oczywiście rosół, pomidorowa i ogórkowa. Wydawać się może, że w wypadku tej ostatniej to ogórki kiszone i zawarty w nich kwas stanowią o smaku dania, ale prawda jest jednak taka, że odpowiada za to również wywar, który jest jej bazą.

Dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na to, z jakich składników jest on przygotowywany. Jednym z tych najważniejszych jest mięso. W wypadku ogórkowej są to zazwyczaj żeberka i ich wybór jest słuszny, ale warto pamiętać o tym, że najlepiej kupować te wędzone. Dzięki nim zupa zyska intensywniejszy i głębszy aromat. Wędzone mięso doskonale łączy się także z kwaśnością ogórków, dzięki czemu zupa wyjdzie idealna i każdy odczuje różnicę. 

Babcia robiła ogórkową tylko na tym mięsie. Zwykłe żeberka to za mało
Fot. Canva

Niezbędne produkty na zupę ogórkową

Do przygotowania zupy ogórkowej niezbędne będą także warzywa, które wzbogacą smak całego dania. Oprócz wędzonych żeberek można dodać także wędzony boczek, który jeszcze bardziej wzbogaci aromat zupy i nada jej większej sytości. O reszcie potrzebnych składników, ich proporcjach i przyprawach dowiesz się, sprawdzając umieszczoną poniżej listę. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki na zupę ogórkową:

  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 6 ziemniaków
  • 5 ogórków kiszony + kwas z ogórków
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g śmietany 18%
  • 1,5 l wody
  • masło
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
Babcia robiła ogórkową tylko na tym mięsie. Zwykłe żeberka to za mało
Fot. Canva

Przepis babci na zupę ogórkową

Do garnka włóż żeberka, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu. W czasie gotowania przygotuj warzywa. 

Marchew, korzeń pietruszki i ziemniaki obierz, a następnie dokładnie umyj. Pora rozkrój i umyj. Warzywa, takie jak ziemniaki i marchew pokrój w kostkę i wraz z pozostałymi dodaj do zupy.

Ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Przełóż na nią ogórki i smaż przez kilka minut. Przełóż je wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem do garna. Wlej kwas z ogórków. Wymieszaj składniki. Na koniec wywar dopraw solą, pieprzem i zabiel śmietaną. Wymieszaj, gotuj przez chwilę i podawaj na obiad. 

Niedawno pisaliśmy o tym, jak w łatwy sposób oczyścić młode ziemniaki. Wskazaliśmy także ciekawy przepis na pomidory.

Babcia robiła ogórkową tylko na tym mięsie. Zwykłe żeberka to za mało
Fot. Canva