Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Te pieczarki smakują lepiej niż mięso. Robię je co tydzień
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.07.2025 18:40

Te pieczarki smakują lepiej niż mięso. Robię je co tydzień

Te pieczarki smakują lepiej niż mięso. Robię je co tydzień
Fot. YouTube/Magia smaku

Pieczarki lepsze od leśnych grzybów? Wypróbuj ten patent, a przekonasz się, że grzyby z pobliskiego warzywniaka również mogą zachwycać. Prosty przepis gwarantuje pełnie smaku i aromatu. 

Najlepszy sposób na pieczarki

Pieczarki są jednymi z najpopularniejszych grzybów, które trafiają na nasze stoły najczęściej. Cenimy je głównie za smak i za to, że, w porównaniu do leśnych grzybów, są dostępne praktycznie od ręki w każdym sklepie. Pomimo tak dużej powszechności tego składnika nie każdy wie, jak je przygotować, aby były smaczne. I właśnie dlatego przychodzimy z poniższym przepisem.

Sposób na doskonałe pieczarki jest łatwy i nie zajmuje wiele czasu. Przygotowane na maśle z kilkoma dodatkami będą suplementem do wielu dań obiadowych lub sałatek. Ich smak jest na tyle dobry, że można podawać je solo jako przekąskę. Wybór w tej kwestii należy do Ciebie, a my skupimy się na poniższym przepisie, gdzie krok po kroku opisujemy kolejne czynności, które należy wykonać, aby przygotować przekąskę. 

Te pieczarki smakują lepiej niż mięso. Robię je co tydzień
Fot. YouTube/Magia smaku

Pieczarki w boskim przepisie

Pieczarki z tego przepisu swój smak zawdzięczają nie tylko sposobowi przygotowania, ale też składnikom. Potrzebnych dodatków nie ma wiele, oprócz standardowych przypraw, takich jak pieprz i sól, potrzebny będzie czosnek, natka pietruszki oraz masło. Składników jest naprawdę niewiele, ale te wymienione wystarczą, aby osiągnąć doskonały efekt smakowy. Proporcje składników umieściliśmy na liście poniższej.

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól

Przepis na pieczarki

Na rozgrzaną patelnię przełóż kawałek masła. Kiedy się roztopi, przełóż na nią obrane i oczyszczone pieczarki. Smaż je, do momentu zarumienienia na brązowo-złoty kolor. Przypraw je pieprzem i solą. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Przemieszaj składniki.

Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Wsyp składnik do pieczarek. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Gotowe pieczarki podawaj jako dodatek obiadowy lub jako przekąskę.

Poznaj przepis na marmoladę, której nie znajdziesz w żadnym sklepie oraz dowiedz się, jaki składnik powinien znaleźć się w masie na placki ziemniaczane.