Ten galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Mogę jeść go codziennie
Nadeszła do nas fala upałów. Dlatego też bardzo ważne jest nawadnianie się. Jeśli w taką pogodę zastanawiacie się co zjeść, to mamy dla Was pewną propozycję. Owoce również mogą orzeźwić. Z tego względu mamy Wam do zaproponowania pyszny galaretkowiec, który na długo pozostanie w Waszej pamięci.
Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce powinny być jednym z najważniejszych składników dobrze zbilansowanej diety. Codzienny jadłospis wyposażony w te zdrowe smakołyki będzie bogaty nie tylko smakowo, ale również w bardzo ważne składniki odżywcze.
Owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Aktualnie mamy lato, a więc czas, w którym wszelkie owoce ujrzały światło dzienne, albo dopiero ujrzą. Na straganach, targach, czy w zwykłych sklepach już teraz możemy zakupić między innymi truskawki, których sezon niestety już się kończy.
W związku z wysokimi temperaturami nasz organizm domaga się nie tylko nawodnienia, które powinno się odbywać przy użyciu przede wszystkim wody, ale również różnych witamin, które pomogą mu odpowiednio funkcjonować. Dlatego warto zaopatrzyć się w przekąski, które nam to wszystko zagwarantują.
Przedstawiamy Wam zatem przepis na pyszny galaretkowiec do zrobienia bez dodatku żelatyny.

Pyszny galaretkowiec na przekąskę
Takie ciasto bez pieczenia zrobicie w mgnieniu oka. Ten przepis gwarantuje przekąskę pełną dobrego smaku. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 4 mandarynki
- 2 kiwi
- persymona
- 1 grejpfrut
- 1 jabłko
- 1 banan
- 8 g agar agar + 50 ml wody
- 350 ml mleka
- 200 gramów skondensowanego mleka
- 200 g kwaśnej śmietany
Jak przygotować pyszny galaretkowiec?
Taki galaretkowiec to prawdziwa bomba witaminowa.
W pierwszej kolejności obieramy mandarynki. Dwie z nich dzielimy na mniejsze kawałki, a pozostałe kroimy na pół. Następnie obieramy także kiwi, persymonę oraz grejpfruta. Kiwi kroimy w plasterki, persymonę na mniejsze kawałki, natomiast grejpfruta podobnie jak mandarynkę i pozbywamy się z niego białych części. Z jabłka usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Banana obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę owoców według swojego uznania
Do garnka wsypujemy agar agar, wlewamy 50 ml wody, stawiamy na małym ogniu i mieszamy. Po chwili wlewamy zwykłe mleko i mleko skondensowane. Całość gotujemy, cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie mieszamy. Do garnka dodajemy także pozostałe owoce i łączymy je z masą.
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się połowa owoców. Całość odstawiamy do pełnego ostygnięcia.
Tak przygotowany galaretkowiec z pewnością zrobi na Was ogromne wrażenie.
Sprawdź przepis na pyszny wakacyjny chłodnik. Zobacz, jaka jest najgorsza kawa na rynku.
