To ciasto robię w każdy weekend. Wystarczą tylko 2 składniki
Choć na to nie wygląda, to ciasto to pełnoprawny sernik. Przygotowujemy je oczywiście bez pieczenia. Jednak, co ciekawe, naprawdę wymaga tylko dwóch produktów, które w dodatku łatwo kupić w każdym sklepie.
Sernik z galaretką
Jest wiele sposobów na sernik, w tym także na sernik bez pieczenia. Ten należy do najłatwiejszych z nich. Nie tylko wychodzi z niego pyszne ciasto – jest też świetnym polem do eksperymentów, w tym nauki obchodzenia się z piekarskimi patentami, takimi jak rantówka czy specjalne wysokie formy.
Dzięki zaledwie dwóm składnikom, które w takiej formie łączymy, z łatwością przygotujemy niezwykłe ciasto. Nie ma z nim żadnych kłopotów – trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Każdy etap to dłuższy czas czekania na stężenie galaretki.

Ciasto z galaretką i serem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sikorka Gotuje na YouTube. Autorka używa tam galaretki pomarańczowej. Taki szybki sernik można przyrządzić w dowolnym kolorze, jeśli jednym z dwóch składników będzie wybrana przez nas galaretka. Można też dowolnie łączyć kolory.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 6 opakowań galaretki w wybranym kolorze
- 300 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
Szybki sernik z dwóch składników
Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wylewamy do dwóch form, tak by osiągnąć warstwy po 2 cm grubości.
Galaretkę odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia. Po wyjęciu kroimy ją w kostkę i wyrzucamy do miski. Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera wykładamy twaróg i miksujemy na gładką, puszystą masę. Partiami dolewamy do niego przestudzoną galaretkę, nie przestając mieszać. Miksujemy, aż masa będzie połączona.

Formę cukierniczą o regulowanej średnicy wykładamy rantówką. Przekładamy do niej galaretkę pokrojoną w kostkę. Zalewamy masą serową i odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.
Po kilku godzinach ostatnie dwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwijamy z rantówki, a formę poszerzamy o ok. 1 cm. Na stężały sernik wylewamy galaretkę tak, by utworzyć ścianki i wierzchnią warstwę. Odstawiamy do lodówki na noc do ostatecznego stężenia.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki z twarogiem na słodko i racuchy z serkiem wiejskim.
