Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.02.2024 12:42

To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa

To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa
fot. youtube.com/@gotowanienaspontanie2212

Wciąż obowiązkowe na weselach i innych nocnych imprezach, poza tym niestety flaczki znikają z naszych jadłospisów. A szkoda, bo to ciekawa i nietypowa polska zupa. Ten przepis, mamy nadzieję, pozwoli nieco ożywić tę tradycję kulinarną.

Nietypowe flaczki

Wykorzystanie mięsa w całości, włącznie z podrobami, wróciło do kulinarnej mody w ciągu ostatnich dwóch dekad. Zachwyciliśmy się niektórymi potrawami na nowo, inne dopiero podbijają nasze serca i żołądki. A skoro o żołądkach mowa – wróćmy do jednego z najbardziej znanych polskich dań z podrobów, flaczków.

Tradycyjne polskie flaki to zupa na bazie żołądków wołowych. Od lat jednak na polskich stołach króluje drób, sięgnijmy więc do flaczków drobiowych. Z tym przepisem łatwo przygotujemy pyszną zupę w oparciu właśnie o nie.

To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa
fot. youtube.com/@gotowanienaspontanie2212

Gotujemy flaczki drobiowe

Zdjęcia do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Gotowanie na spontanie. Jego autor używa do zupy wegety zaznaczając, że chodzi o domową mieszankę przypraw, a nie o kupną. Wegeta jest jednak kontrowersyjnym wzmacniaczem smaku i każdy powinien zdecydować sam, czy dosypać łyżeczkę podczas gotowania, czy nie. Nasz przepis jej nie zawiera.

Składniki

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • Warzywa rosołowe: kawałek selera, 20 cm pora, duża pietruszka i 3 marchewki, pokrojone
  • Czosnek
  • Surowa cebula
  • Opalona cebula
  • Ziele angielskie i liście laurowe
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych okach
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej i 1 ostrej papryki
  • Łyżeczka imbiru
  • Łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Łyżka mąki
  • Sól, pieprz, w tym pieprz ziarnisty

Prygotowujemy flaczki z żołądków drobiowych

Flaczki dokładnie płuczemy, czyścimy i zalewamy zimną wodą w garnku. Gotujemy podobnie jak rosół, zdejmujemy szumy i dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty czarny pieprz. Pomijamy marchewkę startej na tarce. Powoli gotujemy

Po kilku godzinach wyjmujemy warzywa i żołądki. Te ostatnie kroimy na wąskie paski. Podgrzewamy z powrotem wywar i wrzucamy startą marchewkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy żołądki. Przyprawiamy czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę lub siekamy w blenderze. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli, dodajemy łyżkę mąki i podsmażamy chwilę. Hartujemy kilkoma łyżkami wywaru, mieszamy i dodajemy do garnka z flaczkami. Dodajemy pokrojoną w plastry gotowaną marchewkę i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Wypróbuj jeszcze przepisy na faszerowane kajzerki śniadaniowe i domowe drożdżówki.

To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa
fot. youtube.com/@gotowanienaspontanie2212