Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy przepis na szare kluski. Dostałem go od babci
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.05.2025 19:55

To najlepszy przepis na szare kluski. Dostałem go od babci

To najlepszy przepis na szare kluski. Dostałem go od babci
Fot. Shutterstock

Szare kluski, pieszczotliwie zwane też szarymi kluchami, to danie leniwych gospodyń, ale też smak najdawniejszych wspomnień i najprostszej kuchni. Oto jak przyrządzić je zgodnie z wielkopolską tradycją.

Pyszne szare kluchy

Dlaczego te kluski są wyjątkowe, bo szare zamiast złocistych? To oczywiście przez surowe ziemniaki, które po ugotowaniu nabierają tego właśnie koloru. Szare kluski to rodzaj klusek kładzionych, czyli kawałków ciasta wrzucanych do gorącej wody, by pozwoliła zastygnąć im w nadanym łyżką kształcie.

Szare kluski kojarzą się najbardziej z kuchnią wielkopolską. Bo i, stereotyp nie jest bez racji, to właśnie tam najszybciej twierdzę swoją zbudowały ziemniaki. W XIX wieku surowe ziemniaki z mąką pszenną i jajkami były już znane tam, a także na Kaszubach i w Łódzkiem, choć w innych kształtach i pod inną nazwą – te ostatnie jako kluski żelazne.

To najlepszy przepis na szare kluski. Dostałem go od babci

Szare kluski do obiadu

Szare kluski, jak każde inne, nadają się świetnie jako dodatek do obiadów – np. gulaszu. Można też jadać je samodzielnie. W tej sytuacji najbardziej lubią towarzystwo skwarków ze słoniny lub boczku albo samej cebuli.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

To najlepszy przepis na szare kluski. Dostałem go od babci

Kluski kładzione z surowych ziemniaków

Ziemniaki (najlepiej mączystą odmianę) obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych okach. Wykładamy ją na sitko wyłożone chustą serowarską lub gazą. Odciskamy dokładnie z soku, zbierając go na miskę.

Ziemniaki przekładamy do miski. Kiedy woda z nich się odstoi, zlewamy ją delikatnie. Osad z na miski dodajemy do ziemniaków.

Jeśli są one wciąż rzadkie, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Jeśli kartofle są dostatecznie mączyste, może to nie być konieczne. Do masy wybijamy jajko i wsypujemy mąkę pszenną.

To najlepszy przepis na szare kluski. Dostałem go od babci

Do ziemniaków dodajemy sól i wyrabiamy na półpłynną masę. W garnku zagotowujemy dużo wody. Kluski kładziemy za pomocą dwóch łyżek. Najlepiej ugotować pierwszą kluskę, by ocenić, czy jest dostatecznie słona.

Kluski wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia. Podajemy ze skwarkami albo jako dodatek do obiadu.

Wypróbuj też przepisy na wekowany sos słodko-kwaśny i idealne ogórki małosolne.

To najlepszy przepis na szare kluski. Dostałem go od babci