Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Tort wiśniowo-czekoladowy - deser na wyjątkowe okazje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.01.2022 01:00

Tort wiśniowo-czekoladowy - deser na wyjątkowe okazje

Tort wiśniowo-czekoladowy - deser na wyjątkowe okazje
canva/NoirChocolate

Tort wiśniowo-czekolady to pomysł zarówno na wspaniałe ciasto urodzinowe, jak i słodki i doskonały w smaku deser dla całej rodziny i przyjaciół. Tort prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdź, jak zrobić wyśmienity tort wiśniowo-czekoladowy.

Nie ma chyba lepszego połączenia niż czekolada i wiśnie. Tort upieczony na ciemnym, kakaowym biszkopcie jest wysoki i puszysty. Biszkopt nasączony likierem wiśniowym jest wilgotny, a przełożony gęstą i aksamitną masą czekoladową i konfiturą z wiśni tworzy jeden z najlepszych deserów, jakie jadłam.

Tort wiśniowo-czekoladowy to szybkie ciasto, które zrobisz zarówno na urodziny, jak i na wyśmienity deser do kawy w weekend. Biszkopt, mimo tego, że prosty w przygotowaniu, wymaga odpowiedniego studzenia, żeby nie opadł i nie popękał. Nie wyciągaj od razu biszkoptu z piekarnika, pozwól mu stygnąć półtorej godziny w środku, dzięki czemu będziesz miał pewność, że ciasto będzie puszyste i dobrze wyrośnięte.

Z totem wiśniowo-czekoladowym konkurować mogą jedynie dwa ciasta: tort piernikowy i tradycyjny sernik wiedeński. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić korzenny tort piernikowy z wiśnią. Tutaj natomiast poznasz przepis na puszysty sernik z polewą czekoladową.

Przepis na tort wiśniowo-czekoladowy

Składniki na ciemny biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):

  • pół szklanki mąki pszennej

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół szklanki drobnego cukru

  • 4 jajka

  • 3 łyżki kakao

Składniki na masę czekoladową:

  • opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 szklanki mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • kostka masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 4 żółtka

Dodatkowo:

  • słoiczek konfitury wiśniowej

  • likier wiśniowy do nasączenia biszkoptu

  • tabliczka czekolady do dekoracji

  • świeże lub lukrowane wiśnie do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić tort wiśniowo-czekoladowy?

Na początku zrób biszkopt: białka oddziel od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru, po 1 żółtku, następnie dodaj przesiane składniki i wymieszaj delikatnie łyżką.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj masłem lub margaryną, następnie wlej masę biszkoptową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25 minut bez termoobiegu.

Po upieczeniu zostaw biszkopt w piekarniku na 30 minut, następnie uchyl drzwi i studź kolejną godzinę, dopiero po tym czasie wyjmij biszkopt, przekrój go wzdłuż, aby powstały dwa blaty i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj masę czekoladową: do garnka wlej zimne mleko, wsyp budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, żółtka, dokładnie wymieszaj, następnie zacznij delikatnie podgrzewać, aż całość zgęstnieje. Gotowy budyń odstaw, żeby ostygł.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, masło ubij mikserem na gładką masę i dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę. Całość połącz z zimnym już budyniem i dokładnie wymieszaj. Jeden blat biszkoptowy nasącz delikatnie likierem wiśniowym, wyłóż konfiturę wiśniową, następnie większą część masy czekoladowej.

Tort wiśniowo-czekoladowy - deser na wyjątkowe okazje

Ciasto przykryj drugim blatem biszkoptowym, również nasącz go likierem, przykryj cienką warstwą masy czekoladowej, resztę masy wykorzystaj do wysmarowania boków. Tort oprósz z wierzchu wiórkami startej czekolady deserowej. Możesz również udekorować tort wiśniami. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.