Czekolada to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych na świecie, dostępny w wielu różnych wariantach – dotyczy to zarówno smaku oraz składu, jak i konsystencji czy sposobu podania. Czekolada stanowi przy tym dodatek do wielu pełnoprawnych dań, potraw czy deserów. Ikonicznym dla światowych kulinariów produktem w tym zakresie są oczywiście tabliczki czekolady.
Czekoladę wyrabia się z miazgi kakaowej, pozyskiwanej z ziaren kakaowca, oraz tłuszczu kakaowego (określanego również niepoprawnie jako „masło kakaowe”) – rzadziej stosuje się inne tłuszcze roślinne. Niekiedy stosowane są rozmaite dodatki słodzące, a popularną praktyką jest łączenie masy czekoladowej z mlekiem. To właśnie w ten sposób powstaje czekolada mleczna i czekolada biała.
Z uwagi na ogromny sukces czekolady na świecie, wyróżnić możemy wiele rozmaitych jej wariantów. Zdecydowanie najbardziej popularny jest podział czekolad przez wzgląd na zawartość miazgi kakaowej. Najwięcej, bo ponad 70% kakao i masła kakaowego zawiera czekolada gorzka, niekiedy przyprawiona domieszką wanilii. Kolejna w tym zestawieniu będzie czekolada deserowa, zawierająca od 50% do 70% kakao i masła kakaowego – analogicznie, od 25% do 50% produktów miazgi kakaowej zawiera czekolada mleczna, w której skład, zgodnie z nazwą, wchodzi również mleko.
Dużą popularnością cieszy się czekolada biała, która nie posiada w swoim składzie kakao w ogóle, zaś zawartość masła kakaowego nie przekracza 33%. Najnowszą z odmian czekolady jest czekolada różowa, która swój wyjątkowy kolor, delikatną konsystencję i jagodowy smak zawdzięcza w pełni kakaowcowi rubinowemu, z nasion którego jest produkowana – nie zawiera sztucznych aromatów czy barwników. Została wprowadzona na rynek w 2018 roku.
Czekolady można podzielić także pełne, pitne i nadziewane, gdzie te ostatnie, w odróżnieniu do pełnych, zawierają określony dodatek – zwykle o kremowej konsystencji. Wymienić można takie tabliczki jak czekolada truskawkowa, czekolada jagodowa czy czekolada kokosowa.
Szczególny typ czekolady stanowi kuwertura, a więc czekolada najwyższej jakości, zawierająca znacznie więcej masła kakaowego od zwykłej czekolady. Kuwertura uznawana jest przede wszystkim za półprodukt cukierniczy, służący do wyrobu polewy czekoladowej.
Wartości odżywcze czekolady nie prezentują się zbyt zachęcająco, szczególnie w przypadku czekolady mlecznej, zawierającej ogromne ilości węglowodanów. Lepiej jest w przypadku czekolad gorzkich, gdzie w najlepszych z nich nawet 50 g na 100 g czekolady stanowić będą tłuszcze (białko – 13 g, a węglowodany jedynie 8 g).
Choć czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń czy żelazo, to jednak nie zaleca się spożywania więcej, niż 50 g czekolady dziennie – w przeciwnym razie grozić nam będzie otyłość i szereg innych chorób cywilizacyjnych z nią związanych.
Rynek czekolad i wyrobów czekoladowych stale rośnie, w zdecydowany sposób poszerzając grono swoich odbiorców. Niemniej, o miano najpopularniejszej czekolady w Polsce od lat walczą dwie marki – Milka oraz Wedel, gdzie zgodnie z najnowszymi badaniami rynku to właśnie Milka deklasuje wszystkich rywali.
I choć w najbliższym czasie nie zanosi się na żadne zmiany na pozycji lidera, to warto wspomnieć, że Polacy rozpoznają i kochają również takie marki jak Wawel, Ritter, Nussbeiser, Lindt, Schogetten czy Merci.
Pokaż więcej
Matowe, białe plamy na czekoladzie mogą odstraszyć nawet największego łasucha. Wbrew pozorom nie oznaczają pleśni ani zepsucia – to naturalny efekt złych warunków przechowywania. Warto wiedzieć, co dokładnie dzieje się z tabliczką i jak uniknąć podobnych niespodzianek.
Każdego roku, w sierpniu zawsze robię zapas na zimę, bo nic nie smakuje lepiej w chłodne poranki niż słodki kleks na naleśnikach. Moim absolutnym faworytem są powidła śliwkowe z czekoladą na zimę – połączenie soczystych, aromatycznych śliwek z aksamitną czekoladą to prawdziwa rozkosz. Dlatego co roku siadam do garnka i przygotowuję ten przysmak, który przechowuję w słoikach, by cieszyć się nim przez cały sezon.
Latem, gdy mam ochotę na coś słodkiego, przygotowuję szybkie serniczki na zimno. Ten wyjątkowy deser smakuje każdemu, a jest o wiele mniej kaloryczny, niż tradycyjne ciasto. Wystarczą tylko 2 składniki i kilka minut pracy, a serniczki będą gotowe. W przygotowaniu deseru pomaga mi Smartwatch Maxcom FW100 Titan Valkiria.
Gdy pojawiła się na rynku, zaczęła błyskawicznie zyskiwać popularność, a kto raz jej spróbował, ten wraca po więcej. Mowa o czekoladzie dubajskiej – słodyczy, która wygląda niepozornie, ale zaskakuje już przy pierwszym kęsie.
Święta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami. Aktualnie przeżywamy czas Wielkiego Postu, a za kilka tygodniu będziemy się cieszyć przeżywanymi w rodzinnym gronie Świętami Wielkiej Nocy. Dlatego też należy się odpowiednio do nich przygotować. Wiedzieliście, że zajączka wielkanocnego z czekolady można zrobić samodzielnie w domu? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać przepis na taki rarytas.
Francisco Rivella żył na tyle długo, by zobaczyć, jak jego dziecko – Nutella – dorasta. I jak schodzi na złą drogę. Jednak jego wynalazek był błyskotliwy i zrobił zasłużoną karierę.
Sernik pistacjowy cieszy się coraz większą popularnością. Jest idealnym pomysłem na walentynkowy deser. W dodatku, do jego przyrządzenia wcale nie potrzeba nawet piekarnika!
Czekolada to przysmak, który większość osób po prostu uwielbia. Istnieją różne jej rodzaje, z nadzieniem, orzechami czy też z owocami. Wybór smaków jest ogromy. Ostatnio jednak bardzo popularna stała się czekolada dubajska, a my mamy na nią przepis. Koniecznie musicie go wypróbować w domu.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że jedna z sieci sklepów spożywczych wycofuje produkt ze sprzedaży. Sytuacja jest poważna, bo spożycie artykułu możne wywoływać silne reakcje alergiczne. Sprawdź, czy produkt nie znajduje się w twoich zapasach, a także dowiedz się, co możesz z nim zrobić.
Domowe słodycze nie mają sobie równych. Wypróbuj przepis na cukierki z białej czekolady, które mogą konkurować nawet z naszymi krówkami, które jak wiadomo, są najlepsze na świecie. Sposób jest banalny, a przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wypróbuj go, a nie pożałujesz.
Kolejny sklep rozdał paczki świąteczne swoim pracownikom. Jeden z nich, idąc za przykładem pracowników Biedronki, otrzymany prezent pokazał w mediach społecznościowych. Co pracownicy Kauflandu dostali na święta i dlaczego pracownik nie krył rozczarowanie po otrzymaniu prezentu?
Marzy Ci się szybkie i pyszne ciasto? Pora poznać przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk na apetyczne ciasto Kinder Country. Połączenie herbatników, płatków i dwóch rodzajów czekolady daje wspaniały efekt.
Czy można już gromadzić zapasy na święta? Tak, tylko trzeba mieć silną wolę, zwłaszcza jeśli chodzi o słodycze. Naszą odporność psychiczną testuje właśnie Lidl swoją nową promocją.
Ptasie mleczko, jeden z najbardziej znanych polskich słodyczy, można z łatwością przygotować w domu. W porównaniu do sklepowych będzie miało znacznie lepszy skład. Do jego pysznego smaku dołoży się natomiast ten wynikający z satysfakcji z samodzielnego przyrządzenia tego doskonałego deseru.
Te pyszne ciastka z kakaową polewą przypominają z wyglądu naszą wuzetkę. Są jednak bardzo proste w przygotowaniu. Nie zawierają za to warstwy bitej śmietany – chyba że zdecydujemy się ją dodać.
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to ten przepis na ciasto bez pieczenia jest właśnie dla nich. Dzięki prostej recepturze szybko przyrządzisz ten smakołyk. Wystarczy ułożyć wafelki w foremce i zalać masą czekoladową. Pyszne ciasto bez pieczenia wkrótce trafi na twój stół.
Ten szybki i niezwykle prosty deser to ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw. Wystarczy rondelek i podstawowe składniki, a następnie kilka godzin w lodówce, by otrzymać tę smaczną i łatwą przekąskę.
Jeśli chodzi o przepisy na desery, chyba nie da się prościej. Łączymy tu arkusz gotowego ciasta francuskiego i tabliczkę czekolady w przekąskę, która okazuje się zaskakująco bogata i pełna w smaku. Przypadnie do gustu zwłaszcza spragnionym słodyczy dzieciom, ale sprawdzi się też świetnie jako towarzyszka popołudniowej kawy.
To niezwykle proste ciasto ma w rękawie jednego asa: jest nim czekolada. I to nie byle jaki dodatek czekolady, ale cała tabliczka, ukryta w środku. Niezwykłe, co dzieje się z nią podczas pieczenia.
„To już 15. sezon teleturnieju milionerzy. W programie o niezwykłej dramaturgii i wysokich stawkach padło w 726 wydaniu pytanie: „Co upamiętnia ciastko z ciemnego biszkoptu przełożone bitą śmietaną i ozdobione śmietanowym kleksem na czekoladowej pomadzie?” Czy znasz odpowiedź wartą ćwierć miliona złotych? (Bo my nie do końca).
Szukasz doskonałego deseru na ciepłe dni? Wypróbuj ten z przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się. Jest smaczny, naturalnie słodki i co najlepsze sprawdza się w ciepłe dni. Pokonaj przepis, wypróbuj go w swoim domu i zobacz uśmiech na twarzach swoich domowych smakoszy. Będą wniebowzięci.
Oprócz serników i mazurków, świąteczny stół potrzebuje kolorów, a być może także trochę zaskakujących składników. Takie czekoladowe gniazdka z kolorowymi jajeczkami zaspokajają tę potrzebę, a są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
Kuchnia domów pełnych dzieci ma przeważnie na wyposażeniu słoik kremu czekoladowego. Testujemy w ciemno i czytamy etykiety kilku najpopularniejszych produktów w tej kategorii. Czy warto przepłacać za oryginalny produkt i czy smarowidła z dyskontów to zaledwie podróbki?
Jeśli szukacie przepisu na kremowe i bardzo czekoladowe ciasto na Boże Narodzenie, to mam coś dla was. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a goście nie mogą odmówić sobie kolejnego kawałka tego ciasta. Nie ma się co dziwić, sernik czekoladowy jest obłędnie pyszny.
Sernik w moim domu zawsze szybko znikał. Słodycz z niedawno znalezionego przepisu jest jednak tak smaczna, że nie zdąży ostygnąć, a już są pytania, czy można spróbować. Na szczęście nie wymaga wiele pracy. Polecam spróbować.
Kochasz niepowtarzalną atmosferę świąt Bożego Narodzenia i chcesz, by wyrażała się zarówno w smakach, jak i wystroju? Zaproponuj domownikom pomarańcze w czekoladzie – przepyszną i prostą słodką przekąskę, którą można zrobić nawet wspólnie z dziećmi, powiesić na choince i… podjadać.
Jakie ciasto najbardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem? Wielu smakoszy wskaże piernik. Jest pyszny i pachnie nadchodzącymi świętami. Polecamy przepis, dzięki któremu ten świąteczny smakołyk zrobicie wyjątkowo szybko.
Wiemy, która czekolada w Polsce jest najlepsza. Badaliśmy te, które są dostępne w dużych sieciach handlowych i kosztują mniej niż 7 złotych. Test w ciemno wyłonił zwycięzców.