Wafelki z masą czekoladową, szyszki z ryżem preparowanym oraz andruty są jednymi z kultowych słodyczy z dawnych lat. Wafle przełożone czekoladą możemy zrobić samodzielnie z kilku prostych składników. Domowe słodycze biją na głowę gotowe produkty.Wafelki z masą czekoladową są kultowymi słodyczami, które także dziś przygotujemy bez problemu w domu. Dlaczego warto je zrobić? Bo są smaczne, proste i nie będą zawierały zbędnych dodatków. Domowe wafelki z masą czekoladową są pomysłem na pyszne słodycze zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Chrupiące wafle przełożone gęstą, słodką masą dosłownie rozpływają się w ustach. Wafelki są również świetnym dodatkiem do kawy, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą.Gęstą masę czekoladową zrobimy z mleka w proszku, cukru, masła i kakao. Do przygotowania wafelków z masą czekoladową potrzebujemy również dużych, prostokątnych wafli. Produkt ten kupimy w każdym, większym sklepie spożywczym.
Do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale warto już dziś zgromadzić najlepsze przepisy. Polecamy Wam makowiec bez zawijania na kruchym spodzie. Ten tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy po upieczeniu jest delikatny i wilgotny. Makowiec udekorowany polewą czekoladową i orzechami jest idealny do kawy po świątecznym obiedzie. Każdy będzie prosił o dokładkę.Do przygotowania świątecznego makowca wykorzystaj suchy mak. Mak musisz zagotować, a następnie zemleć w maszynce do mięsa. Powstałą masę wymieszaj z resztą składników. Dlaczego masa makowa jest wilgotna? Ponieważ są w niej jabłka oraz puszysta masa z jajek i dodatkowych białek.Do masy makowej na makowiec koniecznie dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki, orzechy i suszone morele. Nie zapomnij również o olejku migdałowym i dodatku cukru waniliowego do masy jajecznej. Makowiec przygotowany z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie.Samo ciasto na makowiec również wymaga odpowiedniego przygotowania. Ciasto wyrabiaj szybko z zimnym masłem tylko do połączenia składników. Im dłużej będziesz wyrabiać masę, tym po upieczeniu będzie twardsza i bardziej zbita. Ciasto musi być delikatne i dobrze schłodzone przed pieczeniem.
Uwielbiasz słodkie śniadania? Koniecznie przygotuj owsiankę o smaku batonika Bounty. Owsiankę na mleku z oryginalnym kakao, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą przygotujesz zaledwie w kilka minut. Pożywne i zdrowe śniadanie zachwyci małych i dużych. Płatki owsiane są uniwersalnym dodatkiem w kuchni. Przygotujesz z nich owsiankę, podasz z ulubionym jogurtem, a nawet upieczesz wyśmienite ciasteczka i inne wypieki do kawy. Owsianka gotowana na mleku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego łasucha.Owsiankę kokosową podaj z ulubionymi owocami. Gorąco polecam banany, brzoskwinie lub borówki. W sezonie letnim maliny i truskawki. Owsianka smakuje doskonale również z bakaliami i ulubionymi orzechami, np. migdałami, suszoną żurawiną, czy orzechami laskowymi.Do przygotowania owsianki na słodko wykorzystaj płatki górskie. Zrezygnuj z kupowania płatków błyskawicznych. Im bardziej zmielony owies, tym ma mniej substancji odżywczych, w tym błonnika i cennych witamin. Owsianka będzie smaczna, pożywna i przede wszystkim zdrowa.
Polewa czekoladowa z masła, cukru, kakao i mleka jest idealna do dekoracji domowych ciast i deserów. Odznacza się pełnym smakiem, doskonałą gęstością i plastycznością. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie przepłacaj więc za gotowy produkt. Polewę czekoladową możemy przygotować w przeróżny sposób. Możemy zrobić ją z czekolady z dodatkiem śmietany, masła, mleka. Możemy zamiast masła wykorzystać margarynę. Najlepszą polewę zrobimy jednak z oryginalnego kakao. Polewa będzie miała pełny, czekoladowy smak.Aby polewa czekoladowa wyszła gładka, cukier puder i kakao przesiej przez gęste sito, żeby pozbyć się grudek. Polewa dzięki sporej zawartości masła i odrobiny mleka jest plastyczna, szybko zastyga i nie kruszy się podczas krojenia ciasta. Domowa polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do ciast czekoladowych, z orzechami, owocami, przyprawami korzennymi. Sernik, piernik, makowiec i inne wypieki również będą wyglądać i smakować obłędnie, jeśli polejemy je masą z kakao. Polewa sprawdzi się także do dekoracji deserów, naleśników i gofrów.
Rolada orzechowa z kremem kawowym jest ciastem, które przygotujesz zarówno w spokojny weekend, jak i na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie. Rolada smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.Jesień to czas na orzechy, czekoladę, korzenne przyprawy i aromatyczną kawę. Rolada orzechowa to deser, który łączy wszystkie najlepsze smaki sezonu. Ciasto jest puszyste, delikatne, zachwyca smakiem i eleganckim wyglądem. Rolada świetnie sprawdzi się również jako świąteczne ciasto.Roladę koniecznie udekoruj domową polewą czekoladową z gorzkiej czekolady oraz oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto będzie wyglądać bardzo apetycznie, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Roladę przechowuj w lodówce, żeby krem się nie zważył.Ciasto na roladę wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym wypadku pokruszy się i połamie. Do ciasta koniecznie dodaj łyżkę octu, który spulchni masę i zapobiegnie kruszeniu upieczonego placka. Ciepłą roladę przełóż na ściereczkę, zawiń i odstaw do całkowitego ostudzenia, żeby nadać wypiekowi odpowiednią formę.
Ciasto bez pieczenia jest dobrym rozwiązaniem zawsze wtedy, gdy napada nas ochota na szybki deser. A co, jeśli taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia? Poniżej przedstawiamy innowacyjny przepis na fit ciasto bez pieczenia.Fit ciasto bez pieczenia swój "fit" przedrostek zawdzięcza temu, że nie używamy do jego przygotowania białego cukru. Zamiast niego stawiamy na erytrytol, zwany też "dobrym cukrem". Słodki smak toffi imitujemy zaś za pomocą zdrowych suszonych daktyli. Pysznie i bez zbędnych kalorii.
Goście wpadną z wizytą? Przygotuj szybkie ciasto z 4 składników. Sernik z kultowymi ciastkami oreo i kremową masą z serka śmietankowego to absolutny hit, którego musisz spróbować. Deser jest prosty w przygotowaniu i błyskawicznie znika z talerzy.Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Są proste w przygotowaniu, bez jajek, bez mąki i przygotujemy je z kilku składników. Jednym z moich ulubionych ciast jest sernik oreo. Ciasto jest puszyste, kremowe i bardzo czekoladowe, jest idealne do kawy.Ciasto z 4 składników przygotujesz na dwa sposoby. W poniższym przepisie na spód wykorzystaj 10 ciastek, resztę dodajdo masy śmietankowej i do dekoracji. Jeśli chcesz natomiast zrobić słodką kruszonkę, ciastka do dekoracji zblenduj razem z ciastkami na spód. W razie potrzeby dodaj więcej roztopionego masła.W ten sposób otrzymasz więcej masy, którą wyłożysz na wierzch ciasta. Sernik oreo w każdej wersji wygląda i smakuje obłędnie. Słodkie, czekoladowe ciasta i puszysta masa z serka śmietankowego i białej czekolady to doskonałe połączenie, które pokocha każdy łasuch.
Piernik dojrzewający jest najsmaczniejszym ciastem na Boże Narodzenie. Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, korzenne, z wyczuwalną nutą pomarańczy i orzechów. Przełożone powidłami śliwkowymi i polane polewą czekoladową dosłownie rozpływa się w ustach.Piernik dojrzewający pieczemy na święta od wielu lat. Ciasto jest wilgotne, miękkie i z każdym dniem coraz smaczniejsze. Ciasto na piernik dojrzewa 6 tygodni. Po tym czasie pieczemy z niego trzy blaty, następnie przekładamy powidłami i odstawiamy na kolejny tydzień. To właśnie sekret doskonałego, korzennego smaku ciasta.Piernik dojrzewający pieczemy krótko, żeby go nie wysuszyć. Piernik po przełożeniu powidłami musi być dociążony np. drewnianą deską do krojenia. W ten sposób powidła scalą blaty i po tygodniu otrzymamy ciasto, które zachwyci każdego łasucha i miłośnika domowych wypieków.W cieście na piernik dojrzewający nie może zabraknąć płynnego miodu, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej i sporej ilości korzennej przyprawy do ciasta. Piernik można kroić od razu, gdy polewa czekoladowa zastygnie. Osobiście polecam przykryć go jeszcze ściereczką i odstawić na kilka godzin lub na cały dzień.
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia z 3 składników jest wybawieniem, kiedy spodziewamy się gości lub zwyczajnie mamy ochotę na coś słodkiego. Z pomocą herbatników, bananów oraz tabliczki czekolady z łatwością wyczarujesz ten zaskakujący deser. Daj się rozpieścić obłędnemu smakołykowi.Przygotowanie ciasta bez pieczenia z 3 składników, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału Cookrate-Cake w serwisie YouTube, jest dziecinnie proste. Herbatnikowo- bananową masę wystarczy zamknąć między dwiema warstwami czekoladowej polewy i schłodzić w lodówce. Ten deser znakomicie pasuje do filiżanki aromatycznej kawy lub gorącej herbaty.
Fit ciasto z owocami jest świetną alternatywą dla klasycznego brownie. Zamiast cukru wykorzystamy daktyle, które doskonale komponują się z kakaową masą, nadając jej przyjemnej słodyczy. Musicie go spróbować — każdy poprosi o dokładkę.Jeśli lubicie brownie, nasza lekka wersja klasyka z pewnością przypadnie wam do gustu. Jest niezwykle aromatyczna i pełna smaku, a nie zawiera nawet grama cukru. Zrobienie jej zajmuje zaledwie kilka chwil. Spróbujecie?
Pomysł na szybkie ciasto na niedzielę? Upiecz ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz. Większość składników z pewnością masz w domu. Ciasto jest słodkie, mocno czekoladowe i skrywa pyszną niespodziankę- orzechy włoskie i rodzynki.Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów na ciasta, desery i dania obiadowe. To właśnie z tej strony pochodzi receptura wykorzystana w tym artykule. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na rewelacyjne ciasto meksykańskie, które przygotujemy z kilku podstawowych składników.Ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest puszyste i doskonale wyrośnięte. W środku jest wilgotne, mocno czekoladowe z wyraźną nutą orzechów i rodzynek. Ewa Wachowicz do ciasta dodaje pianę z białek, to sekret doskonałego deseru. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i będzie pysznym dodatkiem do kawy.Do ciasta meksykańskiego Ewy Wachowicz nie musimy przygotować dodatkowej polewy. Ciasto jest już wystarczająco słodkie i wygląda bardzo apetycznie. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, koniecznie z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy czekoladowy placek.
Kawa deserowa jest słodką, jesienną wersją tradycyjnego napoju. Espresso, kilka kostek czekolady, cynamon i kakao stanowią rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Kawę przygotuj na ulubionym mleku i udekoruj bitą śmietaną lub mleczną pianką, będzie przepyszna.Jesienią i zimą, kiedy dni są pochmurne, krótkie i zimne, zamieniam klasyczną, czarną kawę na rozgrzewający i aromatyczny deser. Uwielbiam kawę i słodycze, kawa deserowa jest więc moim faworytem. Do kawy z czekoladą dodaję również cynamon, kakao i bitą śmietanę lub piankę z mleka.Czekolady nie rozpuszczam w kąpieli wodnej, a dodaję do mleka, w ten sposób uzyskuję fantastyczny smak. Mocne espresso, mleko z czekoladą, aromatyczne przyprawy i słodkie dodatki to doskonały deser na jesienne i zimowe dni. Taka kawa nie dość, że świetnie pobudza, tak gwarantuje jeszcze solidną dawkę pozytywnej energii.Do kawy deserowej wykorzystaj ulubioną czekoladę i mleko. Gorąco polecam czekoladę deserową, która jest nieco łagodniejsza od gorzkiej, nie jest jednak tak słodka jak mleczna. W przepisie znajduje się tradycyjne mleko krowie. Możesz jednak zamienić je na mleko bez laktozy, mleko migdałowe, sojowe, kokosowe.
Sernik siostry Anastazji skusi niejednego smakosza. Mleczko kokosowe, którym wzbogacana jest masa z twarogu, sprawia, że wypiek nabiera wspaniałej konsystencji i pięknie pachnie. Przygotowanie jest niesamowicie proste. Spróbujecie? Sernik z nutą kokosa wielu łasuchom przypadnie do gustu. Prosty i smaczny deser zaproponowany przez siostrę Anastazję zakłada dodanie do masy serowej znanego z kuchni azjatyckiej produktu, jakim jest mleczko kokosowe. Dzięki niemu deser jest lekki i wprost rozpływa się w ustach. Musicie choć raz go skosztować.
Jeśli lubicie ciasto czekoladowe, pyszna wersja z dodatkiem buraka z pewnością też Was skusi. Jest prosta w przygotowaniu i ma głęboki smak. Zawdzięcza go zarówno dodatkowi zdrowego warzywa, jak i zastosowaniu bogatej w kakao czekolady. Koniecznie spróbujcie — tak wilgotnego i rozpływającego się w ustach deseru dawno nie jedliście. Dodatek warzyw do ciasta czekoladowego pozwala nadać mu przyjemnej konsystencji. Masę można łączyć m.in. z cukinią, dynią, fasolą czy marchewką. Dziś postawimy na nieco inny składnik — częściej kojarzony jednak z daniami wytrawnymi. Do naszego wypieku wrzucimy buraka. Jest słodki, więc świetnie wzbogaci smak ciasta. Kawałek ciasta czekoladowego będzie też znacznie zdrowszy. Burak zawiera bowiem szereg cennych składników odżywczych, wśród których wymienić można m.in. witaminy A, B6 czy K, wapń, żelazo oraz błonnik. Wykorzystane w deserze kakao dostarczy nam też sporo magnezu, potasu i polifenoli. Całość będzie więc przyjemna w odbiorze, a jednocześnie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Takim ciastem możecie raczyć się bez wyrzutów sumienia.
Ciasto bez pieczenia zawsze jest dobrym pomysłem na szybki deser. Prezentowane przez nas dziś ciasto charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również eleganckim wyglądem. Lepszego ciasta bez pieczenia nie znajdziesz w żadnej cukierni.Do wykonania tego ciasta bez pieczenia najlepiej nadają się podłużne biszkopty. Mają nieco lżejszą strukturę i doskonale nadają się do tego typu ciast. Jeśli jednak nie macie pod ręką właśnie takich biszkoptów, możecie użyć zwykłych, okrągłych.
Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej smakują obłędnie z pieczywem, naleśnikami, racuchami czy goframi. Powidłami możemy również przekładać ciasta. Jesteśmy pewni, że słodkie przetwory na zimę ze śliwek, kakao i czekolady pokocha cała rodzina.Jesień to ostatni dzwonek na przygotowanie przetworów na zimę. Oprócz marynowanych warzyw i grzybów zróbmy również dżemy i powidła ze śliwek, gruszek i jabłek. Do słodkich przetworów możemy dodać miód, cynamon, imbir, goździki i czekoladę. Czekoladowe powidła ze śliwek, kakao i czekolady według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej zachwycą każdego łasucha. Piosenkarka do powideł wybiera wyłącznie słodkie, dojrzałe owoce, dzięki czemu do przetworów nie dodaje już grama cukru. Przed przygotowaniem czekoladowych powideł musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki. Słoiki muszą być sterylnie czyste, żeby powidła się nie zepsuły. Gotowe, gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i studzimy, nie pasteryzujemy. Słoiki przechowujemy w spiżarni lub w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu będą smaczne i świeże przez całą zimę.
Ciasto czekoladowe w jesiennej wersji z gruszką, orzechami i miodem jest rewelacyjnym deserem do kawy i herbaty. Ciasto jest wilgotne, puszyste i tak smaczne, że cała blacha znika jeszcze tego samego dnia.Jesienią piekę ciasta z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów włoskich i korzennych przypraw. Jednym z moich ulubionych wypieków, jest ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek, orzechów włoskich i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, bez przekładania, bez kremów.Masę do ciasta przygotowuję z mąki, oleju, jajek. Dodaję również kakao, orzechy, miód, gruszki w cynamonie i proszek do pieczenia. Całe ciasto piekę do suchego patyczka, następnie dekoruję domową polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Ten deser jest hitem w moim domu i wszyscy go uwielbiamy.Ciasto czekoladowe dzięki gruszkom jest wilgotne i niezwykle delikatne. Cynamon, kakao i orzechy nadają mu jesiennego wyrazu. Ciasto ładnie wyrasta, jest puszyste i wychodzi za każdym razem. Przysłowiową wisienką na torcie jest polewa z czekolady deserowej i mleka, jest aksamitna, słodka i pięknie prezentuje się na upieczonym cieście.
Muffinki z czekoladą są pysznym i prostym w przygotowaniu deserem. Puszyste ciasto z kakaowymi drobinkami posmakuje nie tylko najmłodszym. Przysmak zachwyca delikatnością, dzięki zastosowaniu wody gazowanej. Bąbelki dodają mu lekkości i pomagają urosnąć podczas pieczenia. Przygotowanie muffinek nie jest skomplikowane. Wystarczy wymieszać produkty suche i mokre, a powstałą masę przenieść do specjalnej foremki i upiec. Zazwyczaj samo sporządzenie masy trwa zaledwie chwilę. Pieczenie również nie zajmie całego popołudnia. Warto spróbować.
Znudził Ci się sernik na kruchym cieście? Możesz go przygotować na ciasteczkowym spodzie, dzięki czemu będzie przy nim mniej pracy i ciasto zyska ciekawszy smak. Sernik z nutą cytryny, wanilii i czekolady będzie wyglądał i smakował lepiej niż z cukierni. Cała blacha przysmaku zniknie jeszcze tego samego dnia.Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszystą masę serową możemy przygotować na naprawdę wiele sposobów. Jedni uwielbiają tradycyjny sernik z rodzynkami, inni wolą wersję na zimno z galaretką i owocami. Jednym z moich ulubionych propozycji jest sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladą.Ciastkami wykładam również boki tortownicy, dzięki którym upieczony sernik prezentuje się rewelacyjnie. Smak sera z waniliową nutą przełamuję skórką startą z cytryny i posiekaną czekoladą. Upieczony sernik dekoruję wiórkami czekolady deserowej. Sernik wychodzi niezwykle puszysty i delikatny.Sernik piekę tradycyjnie z prawdziwego twarogu naturalnego. Twaróg mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa i dopiero później mieszam z resztą składników. Tak przygotowana masa jest lekka jak chmurka. Ciasto piekę chwilę w 180 st. C, następnie zmniejszam temperaturę do 130 st. C i piekę do suchego patyczka. To sekret doskonałego sernika.
Ciasto czekoladowe murzynek jest klasykiem polskich deserów. Wilgotny i aromatyczny kakaowy wypiek z dodatkiem gruszek będzie jeszcze smaczniejszy. Sprawcie swoim bliskim miłą niespodziankę i przygotujcie je na deser. Będą zachwyceni. Jeśli znacie klasyczne ciasto czekoladowe murzynek, wariacja z dodatkiem gruszki z pewnością wam się spodoba. Owoc świetnie pasuje do kakaowego wypieku, przyjemnie komponując się z głębokim smakiem kakao. Musicie spróbować.
Czy da się przygotować pyszne ciasto bez mąki i cukru? Oczywiście, pod warunkiem, że będzie nim nasze ciasto bez pieczenia z 2 składników. Błyskawiczny deser z bananów i czekolady to prawdziwy hit. Przygotujesz go dosłownie w 5 minut.Do tego przepisu na ciasto bez pieczenia z 2 składników najlepiej nadadzą się przejrzałe banany. Jeśli chodzi o czekoladę, to użyj swojego ulubionego rodzaju. Gorzka, mleczna a może biała? Niezależnie od wyboru ten deser na pewno się uda dzięki pomysłowi z kanału na YouTube o nazwie Schnelle Rezepte, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Jesienią, kiedy dni są coraz krótsze, chłodniejsze i deszczowe, możemy odczuwać senność i spadek nastroju. Domowa, gorąca czekolada będzie doskonałym antidotum na te przypadłości. Napój podany z ulubionymi dodatkami doda energii i doskonale poradzi sobie z jesienną chandrą.Nasz przepis na gorącą czekoladę jest przepisem podstawowym. Do słodkiego i rozgrzewającego napoju możemy dodać również startą skórkę z pomarańczy, migdały, szczyptę chili, kardamonu. Każdy dodatek wsypujemy podczas gotowania, żeby oddał swój aromat. Gorącą czekoladę możemy podać bez żadnych dodatków. Jednak wyjątkowo apetycznie będzie się prezentowała, gdy udekorujemy ją bitą śmietaną, posypiemy czekoladą, cynamonem, posiekanymi orzechami lub polejemy ulubionym sosem. Każdy znajdzie idealny dodatek dla siebie. Gorąca czekolada jest bardzo smaczna, a jej zapach unosi się po całej kuchni już podczas gotowania.Zrezygnujmy z gotowej bitej śmietany w sprayu i polepszaczy do bitej śmietany, bo to sztuczne produkty. Gęstą pianę bez problemu ubijemy z mocno schłodzonej śmietanki kremówki. Wystarczy ubijać ją na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut.
Trwający sezon da dynię daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o wykorzystanie jej w kulinariach. Dziś zapraszamy na słodką wersję tego warzywa, czyli dyniowy sernik. Dzięki rezygnacji, w użycia białego cukru, możemy śmiało stwierdzić, że jest to sernik fit.Biały cukier w przypadku tego przepisu zastępujemy erytrytolem. Ten naturalny zamiennik ma znikomą ilość kalorii, przez co idealnie nadaje się do spożycia dla osób dbających o linię. W przeciwieństwie do słodzików nie pozostawia nieprzyjemnego chemicznego posmaku. Nasz sernik fit smakuje wyśmienicie, a przy tym jest niskokaloryczny.
Tarta kawowa przyjdzie z pomocą za każdym razem, gdy masz ochotą na coś słodkiego. To prosty, a zarazem wykwintny deser. Intensywny aromat kawy łączy się w nim z pyszną czekoladowa masą i intrygującym smakiem masła orzechowego. Wypróbuj przepis na tartę kawową raz, a zostanie on w Twojej kuchni na stałe.Podstawą tarty kawowej jest spód z kruchego ciasta. Pokrywają go kolejne warstwy - orzechowa, czekoladowa oraz dominująca w smaku - kawowa. Całość zwieńcza posypka z kakao. Tarta kawowa charakteryzuje się eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem.
Znasz to uczucie, kiedy do drzwi pukają niespodziewani goście a Ty akurat nie masz dla nich żadnego słodkiego poczęstunku? Spieszymy z ekspresowym przepisem na niezwykły kremowy sernik. Wyczarujesz go z zaledwie trzech składników: kremowego serka, czekolady i jajek. Jest obłędnie pyszny.Ten przepis na sernik możesz dowolnie modyfikować wedle własnego gustu. Możesz upiec go na spodzie z kruchych ciasteczek, dodać ulubione owoce, lub polać gotowy deser czekoladą. Nasz sernik jest otwarty na kulinarne eksperymenty.
Jakub Kuroń podzielił się swoim niezwykłym przepisem na powidła śliwkowe. Co sprawia, że w jego wydaniu ten przetwór jest tak wyjątkowy? Kucharz ten łączy śliwki z czekoladą i cynamonem. Brzmi pyszne? To sprawdźcie jak smakuje.Powidła według Jacka Kuronia są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wymagają długiego gotowania i mieszania- te powidła przygotujesz w piekarniku. Jego przepis wprost nie ma sobie równych.
Sernik Izaura stanowi doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i puszystej masy serowej. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ten kultowy deser, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u, wyróżnia się lekkością, przyjemną wilgotnością i pełnym smakiem. Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszysta masa serowa o delikatnej, waniliowej nucie dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli połączymy ją z równie puszystą masą czekoladową, otrzymamy rewelacyjne ciasto, które przygotujemy naprawdę szybko.Sernik Izaura to ciasto bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i wygląda nadzwyczaj apetycznie. Sernik dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Polewa i wiórki to przysłowiowa wisienka na torcie. Masę czekoladową i serową przekładamy na blachę naprzemiennie, następnie przy pomocy drewnianego patyczka rysujemy różne wzory na cieście, żeby masy połączyły się w ciekawy sposób. Po upieczeniu masy tworzą piękne wzory i każdy kawałek sernika jest naprawdę wyjątkowy.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie sernika będące screenem z filmu na kanale Kuchnia Magdy na YouTube. Prawda, że ciasto wygląda niezwykle apetycznie?Składniki na ciasto czekoladowe (forma o wymiarach 23 x 25 cm):200 g mąki pszennej250 g masła200 g cukru4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao50 ml wodySkładniki na masę serową:1 kg sera na sernik200 g cukruopakowanie cukru wanilinowego5 jajek2 budynie śmietankowe bez cukru100 g masłaDo dekoracji:wiórki kokosowe
Ciasto z 3 składników to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Ciasto możemy dodatkowo podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, dżemem lub owocami sezonowymi, każdy będzie prosił o dokładkę.Do przygotowania ciasta z 3 składników potrzebujemy białej czekolady, serków śmietankowych i białek. Ciasto przypomina sernik japoński, ponieważ jest bardzo dobrze wyrośnięty, a jest bez grama proszku do pieczenia czy sody.Ciasto z 3 składników wymaga odpowiedniego pieczenia. Ciasto będzie puszyste i doskonale wyrośnięte, jeśli upieczemy je w tortownicy umieszczonej w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej formie. Do naczynia wlewamy wodę i dosłownie gotujemy ciasto w piekarniku.Nie wyrzucajmy żółtek z jajek. Mimo, że w cieście z 3 składników potrzebujemy tylko białek, żółtka możemy przechowywać w lodówce i ponownie wykorzystać w ciągu maksymalnie 2 dni. Żółtka dodajmy do jajecznicy, możemy przygotować z nich kultowy kogel mogel lub przepyszny Crème brûlée, czyli francuski deser z dodatkiem karmelizowanego cukru.