Ciasta bez pieczenia są propozycją na prosty deser dla tych osób, które chcą przygotować słodką przekąskę w sposób szybki i bezproblemowy. Ułożone na spodzie z herbatników i wyłożone intensywnym kawowym kremem- to nasza dzisiejsza propozycja na ciasto bez pieczenia. Wystarczy kilka prostych czynności aby móc delektować się tym bajecznym deserem.Ciasto bez pieczenia o smaku kawowym nie wymaga wielkich zakupów ani godzin spędzonych w kuchni. Dodatek kawy nadaje mu eleganckiego wyrazu. Pięknie prezentuje się na talerzu oraz dosłownie rozpływa się w ustach. To deser wart grzechu.
Ciasto wiewiórka jest pysznym czekoladowym wypiekiem pełnym smakowitych bakalii. Swoją znakomitą konsystencję zawdzięcza dodatkowi jabłek. Owoce nadają mu wilgoci i sprawiają, że wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie — przygotowanie jest dziecinnie proste. Jeśli szukacie prostego przepisu na wilgotne i aromatyczne ciasto, wypełniona solidną porcją bakalii wiewiórka z pewnością wam się spodoba. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Prościej się nie da.
Trufle czekoladowe są znakomitym i bardzo eleganckim deserem. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne. Ewa dodaje do masy serek mascarpone, dzięki czemu wychodzą jeszcze bardziej kremowe niż kupny przysmak. Koniecznie musicie ich spróbować. Jeżeli kochacie smak czekolady, trufle z pewnością przypadną wam do gustu. Delikatny, rozpływający się w ustach wyrób świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Ładnie zapakowany może też stanowić smakowity prezent dla bliskich. Skusicie się?
Gruszki w czekoladzie są prostym a zarazem wykwintnym deserem. Gotuje się je w słodkim syropie na bazie wina, z dodatkiem przypraw. Całość zwieńcza pyszna polewa czekoladowa. Taki deser oszołomi każdego.Na gruszki w czekoladzie wybierz twarde owoce. Idealnie do tego przepisu sprawdzi się odmiana konferencja. Proponowany przez nas deser, mimo, że łatwy w przygotowaniu, jest wykwintny i elegancki. Gruszki w czekoladzie to doskonały wybór na romantyczne spotknie we dwoje lub jako zwieńczenie uroczystego obiadu.
Biszkopt z fasoli jest świetnym pomysłem na deser bez grama mąki. Do biszkoptu dodajmy oryginalne kakao i orzechy włoskie, a ciasto zyska wyjątkowy smak. Biszkopt jest naprawdę prosty w przygotowaniu i puszysty, a fasola nie jest wyczuwalna.Biszkoptu z fasoli, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie musimy studzić w piekarniku, nie musimy nim rzucać, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Biszkopt nie opadnie, nie pokruszy się i nie popęka. Dodatek kakao i orzechów nadaje mu pełnego smaku i wspaniałego aromatu.Biszkopt z fasoli nie zawiera grama mąki. Jeśli chcemy przygotować zupełnie bezglutenowe ciasto, dodajmy do niego bezglutenową bułkę tartą. Produkt kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Do biszkoptu możemy przygotować ulubiony krem, np. śmietanowy lub orzechowy. Do przełożenia biszkoptu z fasoli sprawdzą się również domowe dżemy i konfitury, bita śmietana oraz owoce sezonowe. Biszkopt posmakuje każdemu miłośnikowi ciast, tortów i słodkich deserów, wszyscy będą prosić o dokładkę.
Macie ochotę na szybkie ciasto? Czekoladowy wypiek z zaledwie dwóch składników, który wam dziś proponujemy, być może przypadnie wam do gustu. Obejdzie się bez mąki i cukru. Skusicie się?Jeśli przygotowanie ciasta z zaledwie dwóch składników wydaje wam się niewykonalne, polecamy spróbować. Delikatny wypiek zrobiony z mlecznej czekolady i jaj nie wymaga wiele wysiłku, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Bije na głowę sklepowe gotowce.
Deser z kartonika po mleku to absolutny hit Internetu. Deser przygotowany z masy budyniowej, truskawek i herbatników dosłownie rozpływa się w ustach i każdy prosi o dokładkę. Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie foremki do ciasta z kartonika po mleku.Na profilu Cookrate - Polska na platformie Facebook, znajdziemy wiele prostych pomysłów na pyszne dania, ciasta i desery. Deser z kartonika po mleku dosłownie podbij wszystkie fora kulinarne i strony internetowe. Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą właśnie z profilu Cookrate- Polska na Facebooku.Deser z kartonika po mleku przygotujemy błyskawicznie. Wystarczy ugotować budyń z cukrem, ostudzić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami i pokrojonymi truskawkami. Całą masę wlewamy do foremki przygotowanej z kartonu i wstawiamy do lodówki na godzinę.Gotowy deser z kartonika po mleku możemy udekorować oryginalnym kakao. Cookrate- Polska na Facebook pokazali ciekawy sposób dekoracji: połowę ciasta przykrywamy papierem do pieczenia, resztę oprószamy kakao, następnie zdejmujemy papier i mamy piękną i prostą dekorację.
Większość z nas kupuje gotowy budyń z torebki. Domowy budyń przygotujemy równie szybko, a jego smak nie ma sobie równych. Budyń waniliowy lub czekoladowy podany z owocami, polewą lub sokiem z owoców będzie totalnym hitem wśród deserów.Budyń to jednej z szybszych deserów, jaki możemy przygotować. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut i deser jest już gotowy. Domowy budyń zachwyci smakiem każdego łasucha, jest słodki, gęsty, a podany z ulubionymi dodatkami będzie doskonałym deserem, nawet podczas wizyty gości.Domowy budyń możemy udekorować bitą śmietaną, owocami, polewą czekoladową, toffi. Możemy również polać go sokiem malinowym lub wiśniowym. Soki będą pasować doskonale zarówno do waniliowego deseru, jak i czekoladowego. Do przygotowania domowego budyniu potrzebujemy kilku składników, które z pewnością mamy w kuchni: mleko, masło, mąka pszenna, ziemniaczana, żółtko, cukier wanilinowy. Jeśli chcemy zrobić budyń czekoladowy, potrzebujemy dodatkowo tabliczki gorzkiej czekolady.
Masz ochotę na proste ciasto bez pieczenia o smaku popularnych batoników czekoladowych? Przygotuj warstwowe ciasto Mars z masy krówkowej, masy czekoladowej i śmietankowej, przekładanych herbatnikami maślanymi. Ciasto oblane jest polewą czekoladową, jest przepyszne.Ciasta bez pieczenia podbijają Internet, nic dziwnego są proste, pyszne i możemy przygotować je z kilku podstawowych składników. Takie ciasta zrobimy bez biszkoptu, bez podpieku, wystarczą nam herbatniki lub biszkopty.Do przygotowania ciasta bez pieczenia Mars wykorzystamy herbatniki maślane, które nie dość, że będą idealnym spodem do deseru, to jeszcze będziemy przekładać nimi kolejne masy ciasta. Ciasto Mars jest słodkim deserem, dlatego masa śmietankowa musi być delikatna i puszysta, aby odrobinę kontrastowała z kajmakiem, kremem czekoladowym i polewą czekoladową. Deser po przygotowaniu wstawmy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie masy dobrze stężały.
Domowe gofry to rewelacyjny deser w letnie, upalne popołudnia. Gofry będą gotowe po 5 minutach pieczenia w gofrownicy, a samo przygotowanie również zajmuje bardzo mało czasu. Domowe gofry nie mają sobie równych.Lato to czas wypoczynku, wakacji i wielu wyśmienitych deserów. Jednym z nich są właśnie gofry, które w sezonie wakacyjnym uwielbiamy szczególnie. Gofry możemy zrobić również samodzielnie w domu i będą smakować jeszcze lepiej niż z cukierni, czy kawiarni.Domowe gofry podamy z wieloma dodatkami. Możemy oprószyć je cukrem pudrem, polać sosem, podać z owocami, konfiturą, lodami, migdałami, czekoladą. Każda wersja smakuje wyśmienicie, wszyscy będą prosić o dokładkę. Gofry to idealny deser i dla dużych, i dla małych.Aby ciasto było idealnie puszyste i delikatne, na początku wymieszajmy wszystkie suche składniki, następnie dodajmy mokre składniki. Tak przygotowane ciasto będzie najsmaczniejsze. Do ciasta dodajmy również cukier wanilinowy, który doda gofrom ciekawą nutę i sprawi, że będą słodziutkie.
Domowa nutella ze śliwek jest pysznym sezonowym przysmakiem, który spodoba się nie tylko dzieciom. Zdrowsza wersja popularnego kremu kanapkowego jest prosta w przygotowaniu, a smakuje lepiej niż oryginał. Koniecznie spróbujcie — ciężko się od niego oderwać. Jeśli szukacie pomysłu na zdrowe słodycze, nasza nowa propozycja ze śliwkami z pewnością wam się spodoba. Połączenie sezonowego owocu z kakao jest pyszne, a ze świeżym chlebem czy delikatną bułką smakuje znakomicie. Skusicie się?
Blok czekoladowy zna niemalże każdy smakosz. Pyszne połączenie kakao, mleka i bakalii skradło już niejedno serce. Warto zafundować sobie podróż do czasów dzieciństwa i przygotować ten kultowy deser w domu. Będziecie zaskoczeni jakie to proste. Blok czekoladowy skusi niejednego łasucha. Choć deser nie należy do lekkich — w końcu przygotowuje się go m.in. z pełnotłustego mleka i masła — wart jest skosztowania od czasu do czasu. Zwłaszcza że smakuje lepiej niż niejedna dostępna w sklepie czekolada.
Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser do kawy? Przygotuj kultowy tort waflowy przepisu babci Ani Starmach. Piszinger z masą kajmakową i masą kakaową z dodatkiem koniaku to ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach.Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przygotujemy je błyskawicznie, a efekt zawsze zachwyci wszystkich gości. Jednym z moich ulubionych deserów jest kultowy piszinger. Piszinger przepisu babci Ani Starmach jest deserem perfekcyjnym i prostym. Torcik waflowy wychodzi za każdym razem, a przełożony dwiema pysznymi masami smakuje obłędnie. Masę kajmakową przygotujmy tradycyjnie z mleka skondensowanego.Masę kakaową również zróbmy według tradycyjnego przepisu, z dodatkiem żółtek, masła i oryginalnego kakao. Do ciemnej masy dodajmy odrobinę koniaku, który wzmocni smak czekolady i sprawi, że torcik będzie jeszcze lepszy.
Ania Starmach podała przepis na wyjątkowy sernik z 3 składników. Łatwiej już się nie da zrobić, tego uwielbianego ciasta, a zachwyca smakiem i puszystością. Do jego przygotowania Starmach używa serka, białej czekolady i jajek. I tym właśnie składnikom ciasto zawdzięcza wybitny smak i lekką konsystencję. Przepisów na sernik jest niezwykle dużo, bo w wielu wariantach można to ciasto przygotować. Znane są serniki na kruchym spodzie, na ciastkach, bez spodu, a także sernik pieczony i na zimno. Każdy może więc wybrać swoją ulubioną wersję — delikatniejszą i bardziej puszystą albo cięższą i zwartą.Przepis na sernik Ani Starmach zachwyca łatwością przygotowania. Trudno bowiem robić długo ciasto, które składa się z zaledwie trzech składników. A jak się okazuje, nic nie stoi na przeszkodzie, by taki właśnie sernik był doskonały w smaku i w strukturze.
Zapraszamy na najprostsze i najlepsze domowe trufle czekoladowe z dwóch składników. Do ich przygotowania nie potrzebujesz już niczego więcej, no może prócz chwili czasu. Własnej roboty czekoladki będą smaczne, naturalne i tanie, jak przysłowiowy barszcz. Koniecznie przetestuj nasz przepis.Trufle są czekoladkami o charakterystycznej strukturze i mocno czekoladowym smaku. Zwykle obtacza się je w ciemnym kakao, ale można też w posiekanych orzechach, migdałowych płatkach czy wiórkach kokosowych. Ich jedzenie jest wielką przyjemnością, ale nie należą do najtańszych.Na szczęście my mamy sposób na tanie, domowe trufle czekoladowe. Do ich przygotowania wystarczą tylko dwa składniki, a robi się je szybko i prosto. Zresztą zróbcie je raz, a przekonacie się o tym sami.
Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem to pomysł na pyszne ciasto do kawy. Ciemny, puszysty biszkopt, puszysty krem i masa słonecznikowa z prażonych ziaren to połączenie, którego musisz spróbować. Smak słonecznikowca przełamany jest kawą i czekoladą deserową.Ciasto ze słonecznikiem przepisu Ewy Wachowicz jest ciastem pełnym smaku. Wyczuwalna nuta kajmaku, czekolady, kawy i słonecznika sprawia, że każdy prosi o dokładkę, a całe ciasto znika jeszcze tego samego dnia.Na początku przygotuj puszyste ciasto. Krem i masa słonecznikowa będzie gotowa w kilka chwil. Ewa Wachowicz najpierw przygotowuje karmel, a następnie praży w nim pestki słonecznika, dzięki czemu ziarna nabierają doskonałego smaku.Po upieczeniu ciasta ze słonecznikiem nie wyjmuj go od razu z piekarnika. Uchyl jedynie lekko drzwi i poczekaj, aż trochę przestygnie. Dopiero wtedy przełóż blachę na kuchenny blat. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto popęka lub opadnie.
Dowiedzcie się, czy biała czekolada może być nazywana „czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie i nie jest ona jednoznaczna. Poznajcie więc definicję „czekolady", za także zalety i wady czekolady białej, mlecznej i deserowej. Będziecie wtedy mieć świadomość, kiedy po którą warto sięgać.Czekolada należy do najzdrowszych słodyczy. Oprócz cukru i tłuszczu zawiera bowiem wiele cennych składników. Czy jednak każda czekolada jest tak samo zdrowa? A co z białą czekoladą? Czy słusznie jest ona jeszcze nazywana „czekoladą"? Poniżej zdradzimy wam kilka słodkich tajemnic.
Przygotujcie intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Będzie idealne na poobiedni deser, a zrobicie je szybko i prosto. Puszysty wypiek zachwyci was smakiem i wilgotnością, a w czasie jedzenia wprost rozpłynie się w ustach. Przekonajcie się o tym sami. Ciasta czekoladowe największym powodzeniem cieszą się w grudniowe święta, ale w sumie o każdej porze roku zjemy je ze smakiem. Dodatek czekolady lub kakao nie tylko dodaje intensywnej barwy, ale też wyrazistego smaku. Na taki specjał wszyscy z pewnością od razu się rzucą. Nawet dziś, w upalny dzień.
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia przygotujesz w zaledwie 8 minut. Włoskie ciasteczka biszkoptowe, krem z mascarpone i białej czekolady, krem z czekolady deserowej i oryginalne kakao to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają Internet. Nic dziwnego, ciasta, których nie trzeba piec są naprawdę szybkie w przygotowaniu i gotowe po około godzinie- dwóch. Tak przygotowywane desery są mocną konkurencją dla tradycyjnych wypieków.Ciasto bez pieczenia sprawdzi się zarówno do kawy w spokojny, upalny weekend, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi, czy w rodzinnym gronie. Deser na włoskich biszkoptach znika jeszcze tego samego dnia- jest pyszny, a kremy są puszyste jak chmurka, przez co każdy prosi o dokładkę.Ciasteczka włoskie musimy delikatnie nasączyć, najlepiej w mleku, ale możemy wykorzystać również zimną herbatę czarną. Po nasączeniu biszkopty stają się miękkie, lepiej łączą się z kremem i znacznie łatwiej się później kroją.
Masz ochotę na smaczne schłodzenie? Przygotuj proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych, gotowych produktach. Lody zrobione według naszego przepisu zawierają tylko naturalne składniki, są kremowe i ciężko przestać je jeść. Do przygotowania domowych lodów wcale nie jest niezbędna specjalna maszynka. Tak naprawdę wystarczy zamrażarka. Przy pomocy tego urządzenia z kilku składników szybko wyczarujecie chłodzący deser. Dziś proponujemy wam lody czekoladowe z dodatkiem prawdziwej czekolady. Są aksamitne i wyjątkowo smaczne. Przekonajcie się o tym sami.
Sernikobrownie to genialne połączenie ciasta czekoladowego i masy serowej. Dodaj również świeże lub mrożone maliny, a deser zachwyci każdego łasucha. Sernikowbrownie jest proste w przygotowaniu i idealne do kawy.Uwielbiam i sernik i brownie, więc senikowbrownie to ciasto idealne, kiedy nie mogę zdecydować się, na jaki deser do kawy mam ochotę. Maliny są w cieście przysłowiową wisienką na torcie, idealnie komponują się z deserem i nadają mu lekkości i świeżości. Do ciasta możemy wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Przed przygotowywaniem ciasta świeże maliny dokładnie umyjmy i osuszmy, mrożone natomiast rozmroźmy w temperaturze pokojowej, będą wtedy znacznie smaczniejsze i ładniejsze, niż rozmrażane w mikrofalówce.Sernikobrownie to ciasto puszyste, wilgotne i pyszne. Masa brownie przygotowana z czekolady deserowej ma fenomenalny smak, który doskonale łączy się z puszystą i delikatną masą z twarogu. Jeśli nigdy go nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.
Śmietanowiec jest ciastem, którego musisz spróbować. Wysoka, puszysta masa śmietanowa z białą czekoladą, spód z ciasteczek, świeże, sezonowe owoce i galaretki to składniki jednego z najsmaczniejszych ciast bez pieczenia, jest idealne do kawy w weekend.Śmietanowiec to błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Jest słodki, śmietanowy i bardzo owocowy. Do ciasta możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, wiśnie, a poza sezonem brzoskwinie z puszki, banany, pomarańcze.Owoce możemy również dowolnie mieszać, dzięki czemu śmietanowiec będzie wyglądał i smakował jeszcze lepiej. Do masy śmietanowej dodajmy przezroczyste galaretki krystaliczne, na górę natomiast dodajmy kolorowe, aby ciasto wyglądało świeżo i pysznie.Kruchy spód możemy przygotować z herbatników maślanych, kakaowych, ciastek owsianych lub nawet ciastek typu markizy. Wszystko zależy od tego, na jakie smaki mamy ochotę. Spód z herbatników będzie delikatny, spód z markiz z czekoladowym lub orzechowym kremem bardziej wyraźny.
Chcecie sobie przypomnieć smak dzieciństwa? Przygotujcie blok czekoladowy jak dawniej. Ten deser ze starego zeszytu smakował kiedyś, zachwyca i dziś. Jest dość słodki i sycący, dlatego na raz nie da się go dużo zjeść. Jednak możecie być pewni, że zniknie z formy o wiele szybciej, niż się tego spodziewacie. Blok czekoladowy to deser znany z czasów PRL-u. Trudno wtedy było kupić cokolwiek słodkiego, o czekoladzie już nie wspominając. Wymyślono więc deser, który dawał namiastkę czekolady. I trzeba przyznać, że był on naprawdę smaczny. Pora więc przypomnieć sobie przepis na ten dawny specjał.
Poznaj przepis na przepyszny, puszysty sernik. Zrobisz go dosłownie w chwilę, a potrzebujesz do tego celu tylko trzech składników — białej czekolady, jajek i serka. Trzeba je jedynie wymieszać i wstawić na pół godziny do piekarnika. Prostszego ciasta nigdy nie robiłeś.Czy ktoś z was nie lubi sernika? Takiego lekkiego, puszystego i rozpływającego się w ustach? No właśnie, chyba nie ma takich łasuchów. Jeśli więc macie w swoich zapasach białą czekoladę, twaróg sernikowy i kilka jajek wpadnijcie na chwilę do kuchni, a już po niespełna godzinie będziecie mogli się cieszyć wybornym sernikiem.
Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez kawy? Zamiast cukru dodaj do niej odrobinę kakao, a od razu odczujesz pozytywne skutki tego niezwykłego napoju. Kakao podkreśli również smak kawy, nadając jej doskonałej, czekoladowej nuty. Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao?Przygotuj mocną, czarną kawę i dodaj do niej kakao. Do napoju nie dodawaj już cukru ani mleka. Aromat czarnej kawy i w połączeniu ze zmielonymi ziarnami kakaowca nie mają sobie równych i mają świetny wpływ na nasz organizm.Jeśli nie masz oryginalnego kakao, do kawy dodaj kostkę gorzkiej czekolady o minimum 70% zawartości zmielonych ziaren. Pod żadnym pozorem nie dodawaj rozpuszczalnego kakao, które może i jest słodsze od oryginalnego, ale to jedynie granulat i wyrób, który z prawdziwymi ziarnami nie ma nic wspólnego.Do kawy możemy dodać wiele przypraw, aby podbić jej smak: cynamon, kardamon, wanilię, kurkumę, miód i wiele innych. Doskonałym pomysłem na poranną kawę jest również kawa z chili i cynamonem, pobudza i dodaje energii od samego rana,
Ciasto góra lodowa to idealny deser bez pieczenia dla całej rodziny. Masa budyniowa przełożona herbatnikami z dodatkiem biszkoptów i słodkiej polewy czekoladowej tworzą ciasto, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa.Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, są pyszne, a ich przygotowanie trwa o wiele krócej niż tradycyjne pieczenie. Ciasto góra lodowa jest doskonałym deserem do kawy, a zrobisz je bardzo szybko z kilku prostych składników.Góra lodowa swoją nazwę zawdzięcza polewie czekoladowej, która pięknie zastyga na powbijanych pod kątem biszkoptach. Całe ciasto ma doskonały smak, jest słodkie, waniliowe z aksamitną polewą przygotowaną z prawdziwej czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach.Ciasto będzie doskonałą niespodzianką dla najbliższych, a także na wizytę gości i spotkanie z przyjaciółmi. Mocno schłodzony deser smakuje wybornie podany z filiżanką czarnej, mocnej kawy. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ekspresowe ciasto maxi king z orzechami, kajmakiem i kremem z mascarpone.
Na dzisiejszy obiad proponujemy pyszną klasykę, czyli makaron z owocami. A wiecie, czego brakuje potrawie ze zdjęcia? Oczywiście śmietany — bez niej to danie nie może się udać. Połączcie więc makaron, owoce i śmietanę, a prosty i smaczny obiad szybko zniknie z talerzy. W upalne dni wcale nie mamy ochoty na sycące potrawy. Wystarczy coś lekkiego, nieobciążającego żołądka. W tej roli doskonale spisują się dania bazujące na warzywach i owocach. Dziś zachęcamy do przygotowania makaronu z owocami. Robi się go szybko, jest niebywale smaczny i dostarcza niezbędnej energii.
Mrożenie truskawek to dobry sposób na zachowanie smaku lata przez całą zimę i wiosnę, aż do następnego sezonu. Truskawki wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i sposobu mrożenia. Jak należy mrozić truskawki? 1 błąd może być kosztowny.Truskawki niestety są owocami sezonowymi i możemy cieszyć się ich smakiem przez niecałe 2 miesiące w roku. Oczywiście w sklepach przez wiele miesięcy dostępne są również szklarniowe truskawki, jednak owoce nie smakują już tak, jak polskie, wygrzane w pełnym słońcu, polne owoce.Co zrobić, aby smak truskawek zatrzymać na dłużej? Truskawki możemy z powodzeniem zamrozić, możemy przygotować z nich sok do słoików na zimę, dżem i konfiturę. Z mrożonych truskawek przygotujemy pyszne koktajle z kefirem lub maślanką, mus do naleśników, a także dodamy do ciast, deserów i pierogów na słodko.Podczas mrożenia truskawek, musimy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, inaczej zimą zamiast pysznych owoców wyjmiemy z zamrażalnika zgnite owoce lub będą tak zamrożone, że będziemy musieli od razu rozmrozić cały woreczek.