Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.10.2024 16:43

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
fot. Anna Zyśk

To pyszne śliwkowe ciasto jest jednym z najszybszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Przygotowujemy je na patelni z kilku na szybko połączonych składników. Efekt jednak zupełnie nie oddaje tej prostoty – to po prostu doskonałe ciasto.

Ciasto Anny Zyśk

Niektórzy nazywają tego typu desery ciastami bez pieczenia. To niedokładna nazwa: pieczenie na patelni też jest pieczeniem. Jednak pełnoprawne ciasto bez użycia piekarnika to sposób na deser tyleż szybki, co pyszny.

Śliwki to jedne z ostatnich świeżych owoców, którymi możemy się cieszyć przed nadejściem zimowego sezonu na cytrusy. Warto wykorzystać je na ten ekspresowy przepis. Pochodzi on od Anny Zyśk, autorki popularnego na Instagramie profilu jedz.pysznie. Warto przyjrzeć się, jak ona przygotowuje podobne ciasto.

Szybkie ciasto ze śliwkami

Anna Zyśk zapewnia, że takie ciasto można przygotować w 20 minut. I rzeczywiście, nietrudno to zrobić. Ciasto przypomina placek i świetnie nadaje się nie tylko na deser, lecz także na podwieczorek.

Składniki

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek lub innych owoców

Ciasto z patelni

Krok 1. Z papieru do pieczenia wycinamy okrągły arkusz i wykładamy nim patelnię o średnicy ok. 23 cm.

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
fot. Anna Zyśk

Krok 2. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki.

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
fot. Anna Zyśk

Krok 3. Połówki śliwek układamy rozcięciem do dołu na patelni.

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
fot. Anna Zyśk

Krok 4. W kielichu miksera mieszamy jajka, cukier i aromat waniliowy na puszystą masę. Wolnym strumieniem, ciągle mieszając, dolewamy mleko i olej. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i łączymy łopatką.

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
fot. Anna Zyśk

Krok 5. Ciasto wylewamy na śliwki, przykrywamy i ustawiamy na palniku o małej mocy. Pieczemy przez ok. 20 minut – do suchego patyczka.

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
fot. Anna Zyśk

Krok 6. Upieczone ciasto przekładamy na talerz lub paterę, odwracając patelnię do góry dnem. Posypujemy cukrem pudrem.

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
fot. Anna Zyśk