Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż w brytfance i zalej sosem. Takie żeberka to mistrzostwo
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.06.2025 15:37

Ułóż w brytfance i zalej sosem. Takie żeberka to mistrzostwo

Ułóż w brytfance i zalej sosem. Takie żeberka to mistrzostwo
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Żeberka to z pewnością danie, które wiele osób zamawia w restauracji ze względu na swój smak, wygląd, aromat i oczywiście prestiż. Jeśli jednak macie ochotę przygotować je samodzielnie, to jest prosty przepis na soczyste żeberka, który zaproponował Pan Damian z kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI”. Koniecznie musicie go wypróbować. 

Czy warto przygotować żeberka?

Z pewnością każdy, kto usłyszy słowo “żeberka” ma w głowie skomplikowany przepis, pełny różnych składników, a sposób przygotowania wyobraża sobie jako długi i trudny. W takim razie rozwiewamy wszelkie wątpliwości i zdecydowanie zachęcamy do tego, aby takie wykwintne danie przygotować. 

Ułóż w brytfance i zalej sosem. Takie żeberka to mistrzostwo
Fot. Canva/RitaE

Oczywiście nikt tu nie mówi o codziennym spożywaniu tych smakołyków, ale raz na jakiś czas jak najbardziej warto. Dlaczego? Pierwszym z wielu powodów jest oczywiście ich smak, który charakteryzuje się lekkością, a aromat tylko dodaje im uroku. Do teto wygląd, to jak to danie się prezentuje, jest czymś niesamowitym. Do tego można je przyrządzić w wersji pieczonej, smażonej czy również grillowanej. Opcji do wyboru jest bardzo dużo.

Swój przepis na ten przysmak zaproponował autor kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI”. Zatem jeśli naszła Was ochota na żeberka, to koniecznie przygotujcie je z tego przepisu, a się nie zawiedziecie. 

Żeberka od Pana Damiana

Pan Damian zaproponował przepis na pieczone żeberka podane w młodej kapuście. Brzmi smacznie prawda? I tak właśnie jest. Przekonajcie się sami. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 0,5 kg kapusty
  • 2 główki kapusty
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka mielona
  • 330 ml dowolnego piwa, może być również bezalkoholowe

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pieczone żeberka?

Takie żeberka przygotujecie szybko i sprawnie, a efekt smakowy z pewnością Was zachwyci. 

W pierwszej kolejności usuwamy błonę z żeberek, po czym kroimy je na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem. Cebulę natomiast kroimy w piórka

Do miski przekładamy ketchup, miód, imbir, 1 łyżeczkę pieprzu i tyle samo czosnku granulowanego,  pieprzu ziołowego, dwie łyżeczki papryki słodkiej mielonej i wlewamy piwo. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej, w międzyczasie dodając 1 łyżeczkę soli.  

Żeberka podsmażamy z każdej strony na malutkiej ilości oleju do momentu, aż ładnie się zarumienią, po czym przekładamy je do brytfanki. Na tej samej patelni smażymy cebulę i doprowadzamy do zeszklenia, po czym również przekładamy ją do brytfanki. 

Ułóż w brytfance i zalej sosem. Takie żeberka to mistrzostwo
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Na koniec całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i przykrywamy przykrywką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny. Po tym czasie koniecznie sprawdźcie, czy żeberka są miękkie. 

Tak przygotowane żeberka z piekarnika podajemy z wcześniej przygotowana na swój sposób młodą kapustą. 

Pamiętajmy jednak, że alkohol szkodzi zdrowiu, a takie pieczone możecie przygotować również w wersji bezalkoholowej. 

Sprawdź przepis na pyszny domowy smalec. Zobacz, jakie jest najlepsze mięso na pomidorową. 

Ułóż w brytfance i zalej sosem. Takie żeberka to mistrzostwo
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI