Weź mięso mielone i przyprawy. Klasyka bałkańskiej kuchni
Ćevapčići to jedno z kultowych dań bałkańskiej kuchni. Dwa rodzaje mięsa mielonego, aromatyczne przyprawy, czosnek i cebula to połączenie, którego trzeba spróbować. Zwłaszcza latem, ponieważ ćevapčići najlepiej smakują z grilla.
Przepis na kultowe ćevapčići
Ćevapčići to danie znane na całych Bałkanach. W zależności od regionu, potrawa różni się nieco rodzajem mięsa i dodatkami. Ćevapčići przyrządza się z połączenia wieprzowiny i wołowiny lub wołowiny i jagnięciny. Ważne, by wszystkie składniki połączyć kilka godzin przed położeniem na ruszcie. Wtedy ćevapčići będą najsmaczniejsze.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- ½ ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Ćevapčići. Sposób przygotowania
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp wszystkie przyprawy. Całość wyrabiaj przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj oliwę, ponownie wymieszaj.
Z masy uformuj podłużne kotleciki, kształtem przypominające kiełbaski. Mięso przełóż na talerz lub tackę, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ćevapčići połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj, aż mięso będzie zwarte i rumiane z każdej strony.
Z czym podawać ćevapčići?
Ćevapčići najczęściej podawane są z opiekanymi ziemniakami i posiekaną, białą cebulką. Mięsne kotleciki doskonale komponują się z domowym ajwarem i sosem tzatziki.
Można także przygotować do nich tradycyjną sałatkę z pomidora, ogórka i cebuli. Z każdym dodatkiem ćevapčići smakują rewelacyjnie i są pysznym zamiennikiem grillowanej kiełbasy, czy karkówki.
Na grilla polecamy również wyśmienitą sałatkę ziemniaczaną oraz pomidory w niecodziennym wydaniu. Rodzina będzie zachwycona.

Źródło: Smakosze.pl