Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Weź mięso mielone i przyprawy. Klasyka bałkańskiej kuchni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.07.2025 13:59

Weź mięso mielone i przyprawy. Klasyka bałkańskiej kuchni

Weź mięso mielone i przyprawy. Klasyka bałkańskiej kuchni
Fot. Canva

Ćevapčići to jedno z kultowych dań bałkańskiej kuchni. Dwa rodzaje mięsa mielonego, aromatyczne przyprawy, czosnek i cebula to połączenie, którego trzeba spróbować. Zwłaszcza latem, ponieważ ćevapčići najlepiej smakują z grilla.

Przepis na kultowe ćevapčići

Ćevapčići to danie znane na całych Bałkanach. W zależności od regionu, potrawa różni się nieco rodzajem mięsa i dodatkami. Ćevapčići przyrządza się z połączenia wieprzowiny i wołowiny lub wołowiny i jagnięciny. Ważne, by wszystkie składniki połączyć kilka godzin przed położeniem na ruszcie. Wtedy ćevapčići będą najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • ½ ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Ćevapčići. Sposób przygotowania

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp wszystkie przyprawy. Całość wyrabiaj przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj oliwę, ponownie wymieszaj. 

Z masy uformuj podłużne kotleciki, kształtem przypominające kiełbaski. Mięso przełóż na talerz lub tackę, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ćevapčići połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj, aż mięso będzie zwarte i rumiane z każdej strony.

Z czym podawać ćevapčići?

Ćevapčići najczęściej podawane są z opiekanymi ziemniakami i posiekaną, białą cebulką. Mięsne kotleciki doskonale komponują się z domowym ajwarem i sosem tzatziki. 

Można także przygotować do nich tradycyjną sałatkę z pomidora, ogórka i cebuli. Z każdym dodatkiem ćevapčići smakują rewelacyjnie i są pysznym zamiennikiem grillowanej kiełbasy, czy karkówki.

Na grilla polecamy również wyśmienitą sałatkę ziemniaczaną oraz pomidory w niecodziennym wydaniu. Rodzina będzie zachwycona. 

Weź mięso mielone i przyprawy. Klasyka bałkańskiej kuchni
Fot. Shutterstock

Źródło: Smakosze.pl