Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.05.2025 14:58

Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal

Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal
Fot. Anna Zyśk

Innowacyjny pomysł na obiad z mięsa mielonego. Wszyscy, którym znudziły się zwykłe kotlety, mogą spróbować tego nietypowego obiadu.

Przepis Anny Zyśk

Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie kulinarny profil jedz.pysznie, ma dla nas nowy pomysł. Jak przygotować nietypową „panierkę” do mięsa mielonego? Smaży je w nietypowym cieście, powstałym z wafli tortowych.

Lekko słodkawe i chrupiące, pod wpływem smażenia po obtoczeniu w jajku, zmieniają się w coś w rodzaju kotleta. Zapewne jest wiele pewniejszych sposobów, by przygotować mięso mielone na pożywny obiad. Nie ma jednak tak wiele pomysłowych.

Tani obiad z mięsa mielonego

Do zalet tego obiadu należy z pewnością to, że jest tani i prosty w przygotowaniu. Do smażenia najlepsze jest, jak zawsze, masło klarowane. Ma ono wysoki punkt dymienia, a to znaczy, że posiłek taki trudniej przypalić.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki

  • 4 wafle tortowe
  • 500 g mięsa mielonego
  • 60 g cebuli
  • 4 jajka
  • 30 g śmietany 30%
  • Sól i pieprz

Mięso mielone na waflach

Krok 1. Mięso mielone wymieszaj z pokrojoną cebulą.

Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Do miski dodajemy przyprawy i jajko i wyrabiamy mięsną masę

Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Masą wysmarowujemy wafel i przykrywamy drugim waflem

Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Waflowe torciki dzielimy na kawałki. Obtaczamy w pozostałych jajkach rozbitych ze śmietanką

Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Ciastka z mięsem mielonym smażymy z obu stron na złocisty kolor

Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal
Fot. Anna Zyśk