Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Przepis na medal
Innowacyjny pomysł na obiad z mięsa mielonego. Wszyscy, którym znudziły się zwykłe kotlety, mogą spróbować tego nietypowego obiadu.
Przepis Anny Zyśk
Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie kulinarny profil jedz.pysznie, ma dla nas nowy pomysł. Jak przygotować nietypową „panierkę” do mięsa mielonego? Smaży je w nietypowym cieście, powstałym z wafli tortowych.
Lekko słodkawe i chrupiące, pod wpływem smażenia po obtoczeniu w jajku, zmieniają się w coś w rodzaju kotleta. Zapewne jest wiele pewniejszych sposobów, by przygotować mięso mielone na pożywny obiad. Nie ma jednak tak wiele pomysłowych.
Tani obiad z mięsa mielonego
Do zalet tego obiadu należy z pewnością to, że jest tani i prosty w przygotowaniu. Do smażenia najlepsze jest, jak zawsze, masło klarowane. Ma ono wysoki punkt dymienia, a to znaczy, że posiłek taki trudniej przypalić.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki
- 4 wafle tortowe
- 500 g mięsa mielonego
- 60 g cebuli
- 4 jajka
- 30 g śmietany 30%
- Sól i pieprz
Mięso mielone na waflach
Krok 1. Mięso mielone wymieszaj z pokrojoną cebulą.

Krok 2. Do miski dodajemy przyprawy i jajko i wyrabiamy mięsną masę

Krok 3. Masą wysmarowujemy wafel i przykrywamy drugim waflem

Krok 4. Waflowe torciki dzielimy na kawałki. Obtaczamy w pozostałych jajkach rozbitych ze śmietanką

Krok 5. Ciastka z mięsem mielonym smażymy z obu stron na złocisty kolor
