Weź wczorajsze ziemniaki i ubij z dodatkami. Ten obiad to coś pysznego
Faszerowane placki z ziemniaczanego ciasta to jeden z ciekawszych sposobów na zagospodarowanie obiadowych resztek. Łatwo można przerobić stare ziemniaki na nową potrawę – rzadko u nas spotykaną, a zarazem bardzo znajomą w smaku.
Placki z mięsnym farszem
Podobnych przepisów na faszerowane placki jest mnóstwo na świecie. Ten najbliższy jest bodaj Azji Środkowej albo kuchni tatarskiej, z której wywodzą się czebureki. Dwie warstwy ciasta skrywające mięsny farsz i smażone na głębokim tłuszczu to wariacja na temat takich przepisów.
Składniki
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego
- 240 g mąki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 mały pęczek dymki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub paprykowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kmin rzymski, suszony czosnek, papryka słodka i ostra do smaku
- Sól, pieprz
- Frytura do głębokiego smażenia
Farsz w plackach ziemniaczanych
Ziemniaki ugniatamy z łyżką masła. Dodajemy sól do smaku, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy, partiami dodając mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kiedy ciasto ziemniaczane będzie gładkie i mało kleiste, przykrywamy je folią kuchenną i odstawiamy na 10 minut, by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu. Wrzucamy mięso, doprawiamy przyprawami i smażymy.
Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę. Dusimy, aż składniki będą miękkie. Po jakimś czasie dodajemy też posiekaną dymkę. Składniki przenosimy na miskę.
Ciasto ziemniaczane dzielimy na połowy. Obie rozwałkowujemy na dobrze podsypanej mąką stolnicy na placki o grubości ok. 1 cm. Powinny mieć średnicę małego talerza.
Jeden z placków układamy na stolnicy i dzielimy na ćwiartki (na razie bez rozkrawania). Na każdej ćwiartce układamy kupkę farszu. Między porcjami smarujemy lekko wodą.
Danie przykrywamy drugim plackiem. Zaklejamy brzegi i dociskamy w przerwach między porcjami farszu, by utworzyć cztery osobne pierożki. Zaklejamy je dokładnie, dociskając np. widelcem.
Na patelni rozgrzewamy dużo frytury. Kiedy będzie gorąca, układamy delikatnie placki i smażymy na złocisto z obu stron. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, by wypił nadmiar tłuszczu.

Porady
- Ziemniaki najlepiej ugniatać, kiedy są ciepłe. Masę na takie placki można przygotować tuż po obiedzie, z którego zostały kartofle. Można też podgrzać je lekko np. w mikrofalówce.
- Takie danie sprawdzi się jako obiad – koniecznie z sałatką, by podać do niego także błonnik. Jako przekąska świetnie sprawdzi się też z ulubionym sosem – np. czosnkowym na bazie jogurtu. Przeciśnij trzy ząbki czosnku do 200 ml jogurtu, dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz, wymieszaj i odstaw do przegryzienia smaków.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe schabowe i niezwykłe gołąbki.