Ciasto Lastryko to smak dzieciństwa. Robi się je bez piekarnika
Lastryko znowu w modzie. Na całe szczęście nie chodzi o materiał na nagrobki, który lata temu odszedł w niepamięć, a o ciasto bez pieczenia o takiej samej nazwie. Poznaj nieskomplikowany sposób, a potem zrób z niego deser o zabawnej, lecz nieprzypadkowej nazwie. Kiedy rodzina przestanie pokładać się ze śmiechu, zachwyci się jego smakiem.
Przepis na ciasto Lastryko
Przygotowanie ciasta rozpocznij od przyrządzenia galaretek. Do trzech, osobnych naczyń wsyp zawartość poszczególnych galaretek. Każdą z nich zalej 250 ml wody. Dokładnie wymieszaj, a potem odstaw, aby stężały.
Do garnka wlej śmietanę i wsyp cukier. Wymieszaj składniki, a następnie doprowadź je do zagotowania. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, a następnie wlej ją do gorącej śmietanki. Wymieszaj, gotuj przez chwilę i odstaw do wystudzenia.
Galaretki pokrój w mają kostkę lub w nieregularne kształty. Do podłużnej foremki włóż kawałki galaretki i zalej ją śmietanką. W razie potrzeby wymieszaj składniki, aby równomiernie się rozłożyły. Foremkę włóż do lodówki, aby ciasto całkowicie stężało. Dopiero wtedy krój je na kawałki i podawaj na deser.
Z czego przygotować ciasto bez pieczenia?
Ciasto z powyższego przepisu nie wymaga pieczenia, ponieważ powstaje z produktów, które nie wymagają obróbki cieplnej w piekarniku. Głównymi składnikami są galaretki oraz śmietana, a więc składniki, które będzie trzeba gotować. Niezbędne będą także dodatki, które zagwarantują deserowi odpowiednią dawkę słodyczy oraz konsystencję. Proporcje wszystkich składników umieściliśmy na poniższej liście.
Składniki:
- 2 szklanki śmietany 30%
- 30 g cukru
- 30 g żelatyny
- 3 opakowania galaretek owocowych o różnych smakach i kolorach
- 750 ml gorącej wody
Ciasto bez pieczenia zamiast lodów
Ciasto Lastryko swoją nazwę zawdzięcza strukturze i wzorom, która przypomina tę znaną z materiału na nagrobki. Na całe szczęście podobieństwa na tym się kończą. Słodka przekąska jest smaczna, lekka, a w dodatku podaje się ją dopiero po schłodzeniu, co czyni ją doskonałą alternatywą dla lodów. Można więc podać ją na letni deser, który z pewnością ugasi pragnienie podczas upałów. Po przygotowaniu ciasta trzeba pamiętać, aby przechowywać je w lodówce. Dzięki temu jego smak zostanie zachowany na znacznie dłużej.
Niedawno wskazywaliśmy również przepis na ciasto idealne do kawy oraz sposób na wykorzystanie skórek z arbuza.
Źródło: Smakosze.pl