Więcej owoców niż ciasta. Te jagodzianki są lepsze niż z cukierni
Sezon na jagodzianki oficjalnie się rozpoczął. A więc cukiernie, kawiarnie i sklepy wypełniły się tymi pysznymi smakołykami. A co jest jeszcze lepsze? Oczywiście domowe jagodzianki, które można bez problemu przygotować. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku.
Jak przygotować pyszne i domowe jagodzianki?
Takie domowe jagodzianki są prawdziwym rarytasem. Zobaczcie, jak je przygotować.
Krok 1. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, a także troszkę letniego mleka. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Krok 2. Po upływie tego czasu, kiedy drożdże zaczną pracować, mieszamy wszystko dosłownie troszkę, dodajemy jedno jajko i jedno żółtko, pozostałe mleko, resztę cukru i odrobinę soli, a także pozostałą ilość mąki. Całość dokładnie mieszamy, dodając w międzyczasie roztopione masło. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i wyrabiamy. Kiedy już je zagnieciemy, przekładamy je do miski, do której wcześniej musimy wsypać odrobinę mąki. Całość przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, po czym odstawiamy na 30 minut, aby mogło wyrosnąć.
Krok 3. Po tym czasie jeszcze przez chwilę ugniatamy ciasto i ponownie odstawiamy przykryte na kolejne 30 minut. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, formujemy z nich nieduże rulony i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Przykrywamy je czystą ściereczką i zostawiamy na 10 minut.
Krok 4. W tym czasie do miski przekładamy jagody, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, a następnie potrząsamy miską tak, aby składniki w miarę mogły się połączyć.
Krok 5. Kulki ciasta rozwałkowujemy na placki, układamy na nich po trzy łyżki jagód i zlepiamy podobnie do pierogów. Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na około 10 minut.
Krok 6. W tym czasie przygotujemy kruszonkę. Na blat wykładamy mąkę, miękkie masło i cukier. Całość łączymy ze sobą palcami tak, aby powstały charakterystyczne grudki. Jagodzianki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 25 minut.
Tak przygotowane jagodzianki z pewnością Wam zasmakują, a to wszystko z przepisu autorki kanału na YouTube “Uwaga Babcia Gotuje”. Poznajcie zatem dokładne proporcje składników i kilka ciekawostek o jagodziankach.
Przepis na smaczne jagodzianki
Takie jagodzianki to nic skomplikowanego. Autorka kanału na YouTube “Uwaga Babcia Gotuje” zadbała o odpowiedni przepis. Do przygotowania takich smakołyków potrzebne są następujące składniki.
Składniki na ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 65 g cukru
- 60 g masła – roztopionego i przestudzonego
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie jagodowe:
- 3 szklanki jagód
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła o temp. pokojowej
- 2 łyżki cukru
Co warto wiedzieć na temat jagodzianek?
Jagodzianki to przysmak wielu osób. Szczególnie teraz, jak mamy lato, warto spróbować chociaż jednej, ponieważ jest to idealny czas na to. Jagodzianki wyróżniają się słodkim smakiem nadzienia jagodowego, które potrafi zostać w pamięci człowieka na bardzo długo. Ponadto odpowiednio przygotowane ciasto, a do tego smakowita kruszonka to połączenie, którego nie można podrobić.
Już teraz cukiernie, kawiarnie, sklepy i piekarnie wypełnione są smacznymi jagodziankami, które są przecież kultową przekąską lata. Ogromnym plusem domowych jagodzianek jest przede wszystkim to, że dokładnie wiemy, co w nich jest, ile mamy kruszonki, oraz jak dużo jagód jest w środku. To niestety bywa dużym problemem, kiedy kupujemy jagodziankę w sklepie lub cukierni.
Zatem jeśli jesteście fanami takich smakołyków, to koniecznie je przygotujcie z tego przepisu, a z pewnością się nie zawiedziecie.
Sprawdź przepis na pyszną mizerię po szwedzku. Zobacz, co warto dodać do ogórków kiszonych.
Źródło: YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
