Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce

Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce

Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce
canva/fotokris

Wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami są pełne smaku. Prosty patent polegający na podlaniu potrawy wodą z moczenia grzybów sprawia, że wychodzą niezwykle aromatyczne. Musicie spróbować — mało kto im się oprze.

Jeśli zastanawiacie się, co podać zamiast bigosu, wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami będą w sam raz. Woda, która pozostanie po moczeniu skarbów lasu świetnie podkręci smak farszu. Zapach roznoszący się po domu sprawi, że niejednemu smakoszowi z ust pocieknie ślinka.

Przepis na znakomite wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej

  • 30 g podgrzybków lub borowików suszonych

  • 2 × 375 ml zimnej wody — do ryżu i do grzybów

  • 2 średnie cebule

  • 200 g suchego ryżu

  • bulion warzywny do podlewania

  • ulubione zioła suszone np. tymianek czy oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami? Przepis jest bardzo prosty

Grzyby suszone moczymy w wodzie przez noc. Gotujemy je do miękkości, czyli około 30 minut. Odcedzamy, zachowując wodę z garnka. Ryż płuczemy na sicie. Przenosimy go do czystego naczynia i zalewamy wodą. Lekko solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez kwadrans.

Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy kolejne 15 minut, nim odkryjemy garnek. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy je na dobrze rozgrzanym oleju, a gdy zmiękną, dodajemy pokrojone po ugotowaniu grzyby.

Doprawiamy wedle uznania, można wsypać trochę ziół. Zawartość patelni dodajemy do sypkiego ryżu. Przygotowanym farszem wypełniamy sparzone i zdjęte z główki liście kapusty włoskiej. Uformowane wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami przenosimy do dużego garnka wyłożonego mniejszymi lub podartymi listkami kapusty.

Dusimy je do miękkości z dodatkiem wody z moczenia grzybów, w razie potrzeby uzupełniając płyn w garnku warzywnym bulionem. Podajemy na ciepło z pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy smakowite pierogi z soczewicą. Być może skusi was też prosty patent na barszcz czerwony bez zakwasu.

Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce
canva/librakv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: