Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie wigilijne krokiety bez zawijania. Proste, pyszne, idealne do barszczu

Szybkie wigilijne krokiety bez zawijania. Proste, pyszne, idealne do barszczu

Szybkie wigilijne krokiety bez zawijania. Proste, pyszne, idealne do barszczu
canva/rlat

Krokiety bez zawijania są smaczne i proste w przygotowaniu. Na wigilijnym stole sprawdzą się doskonale. Rarytas przygotowany z pieczarek będzie dobrym towarzystwem dla aromatycznego świątecznego barszczu. Musicie spróbować — zniknie w mgnieniu oka.

Przygotowanie dobrych krokietów nie musi zająć wiele czasu. Decydując się na wersję bez zawijania, ułatwimy sobie pracę, a smak nadal będzie fantastyczny. Składniki nie są wyszukane, ale do barszczu będą pasowały idealnie. Bliskim na pewno się spodobają.

Przepis na wyborne krokiety bez zawijania

Składniki:

  • 500 g świeżych pieczarek

  • 7 dużych jaj

  • 1 większa cebula

  • 1-2 łyżeczki tymianku

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić krokiety bez zawijania? Prosty przepis na wigilijny przysmak

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o większych oczkach lub siekamy. Cebulę również rozdrabniamy. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo, a następnie wrzucamy grzyby. Redukujemy je dość znacznie.

Studzimy mieszankę i doprawiamy ją tymiankiem. W tym czasie trzy jaja gotujemy na twardo i również schładzamy. Posiekany kurzy nabiał łączymy z zawartością patelni. Z masy formujemy podłużne kotlety.

Obtaczamy je kolejno w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rumiano i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy do barszczu czerwonego. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne dania. Polecamy zachwycający bigos staropolski. Być może spodoba wam się także klasyczna sałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem.

Szybkie wigilijne krokiety bez zawijania. Proste, pyszne, idealne do barszczu
canva/mamadela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: