Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków
Poleśniki, choć nazwą przypominają naleśniki, wcale nimi nie są - to regionalne danie, znacznie bardziej podobne do placków ziemniaczanych. Wywodzą się z kuchni beskidzkiej, są banalne i pyszne. Poleśniki to placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty w piekarniku.
Poleśniki są dla większości z nas daniem zupełnie nieznanym i bardzo regionalnym - ciężko bowiem spotkać je w jakimś lokalu, który nie oferuje regionalnej kuchni beskidzkiej. Dlatego warto przygotować je samodzielnie.
Poleśniki wykonuje się bardzo podobnie jak placki ziemniaczane, z tym że nie smaży ich się na tłuszczu. Masa wylewana jest na liście i na nich pieczona w piekarniku.
Przepis na beskidzkie poleśniki
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 cebule
4 ząbki czosnku
koperek 1 pąk
pieprz
sól
12 liści kapusty
5 łyżek jogurtu
natka pietruszki
świeży lubczyk
oliwa
Zacznij od obrania i umycia kartofli. Zetrzyj je do miski i przenieś na sitko. Odciśnij starte kartofle z nadmiaru płynu do miski. W odstałym płynie na dnie znajduje się skrobia - wyłów ją i wrzuć do osobnej miski.
Do naczynia ze skrobią dodaj odciśnięte kartofle, sól, pieprz, startą cebulę na tarce, czosnek zmiażdżony oraz świeżo siekany koperek. Zamieszaj całość, aż składniki połączą się.
Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i ułóż na niej liście kapusty. Wypełnij je ciastem i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj ze świeżo siekanym lubczykiem, natką pietruszki oraz jogurtem naturalnym.
Źródło: screen filmu na kanale KuchniaLidla.pl na YouYutbe
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym
Nietypowe naleśniki Anny Lewandowskiej - główny składnik zadziwia
źródło: kuchnialidla.pl