Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków
Adam Moskal
Adam Moskal 06.11.2021 01:00

Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków

Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków
Canva/ ksushachmeister

Poleśniki, choć nazwą przypominają naleśniki, wcale nimi nie są - to regionalne danie, znacznie bardziej podobne do placków ziemniaczanych. Wywodzą się z kuchni beskidzkiej, są banalne i pyszne. Poleśniki to placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty w piekarniku.

Poleśniki są dla większości z nas daniem zupełnie nieznanym i bardzo regionalnym - ciężko bowiem spotkać je w jakimś lokalu, który nie oferuje regionalnej kuchni beskidzkiej. Dlatego warto przygotować je samodzielnie.

Poleśniki wykonuje się bardzo podobnie jak placki ziemniaczane, z tym że nie smaży ich się na tłuszczu. Masa wylewana jest na liście i na nich pieczona w piekarniku.

Przepis na beskidzkie poleśniki

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • koperek 1 pąk

  • pieprz

  • sól

  • 12 liści kapusty

  • 5 łyżek jogurtu

  • natka pietruszki

  • świeży lubczyk

  • oliwa

Zacznij od obrania i umycia kartofli. Zetrzyj je do miski i przenieś na sitko. Odciśnij starte kartofle z nadmiaru płynu do miski. W odstałym płynie na dnie znajduje się skrobia - wyłów ją i wrzuć do osobnej miski.

Do naczynia ze skrobią dodaj odciśnięte kartofle, sól, pieprz, startą cebulę na tarce, czosnek zmiażdżony oraz świeżo siekany koperek. Zamieszaj całość, aż składniki połączą się.

Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i ułóż na niej liście kapusty. Wypełnij je ciastem i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj ze świeżo siekanym lubczykiem, natką pietruszki oraz jogurtem naturalnym.

Źródło: screen filmu na kanale KuchniaLidla.pl na YouYutbe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram